360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Zo zákulisia: Kto je someliér a čo by mal vedieť

kto je someliér

Ochutnávanie vína, samé radosti, žiadne starosti? Kdeže, povolanie someliéra nie je až také jednoduché! Čo všetko sa za touto profesiou skrýva, aká je jej história a prečo musí byť someliér aj dobrý psychológ – to všetko a ďalšie zaujímavosti o someliérstve si prezradíme v dnešnom článku.

Na úvod sa pozrieme do histórie a urobíme si krátku exkurziu do odbornej terminológie. Povolanie someliéra prešlo počas svojho vývoja niekoľkými zásadnými zmenami, o čom svedčí aj prvotný význam slova „sommelier“.

Základ slova somme/sommier odkazuje na človeka, ktorý bol pôvodne zodpovedný za zvieratá dopravujúce potraviny a nápoje – teda za volské záprahy. Druhý z výkladov sommé sa vzťahuje k životu v kláštore, kde sa takto označovaní mnísi starali o stolovanie (chlieb, víno, riady).

Od dávnych čias uplynulo veľa času a ako sommelier, someliér začal byť v 19. storočí označovaný človek zodpovedajúci predovšetkým za podávanie vína – napríklad v novo vznikajúcich vybraných reštauráciách. Do zhruba 70. rokov 20. storočia sa táto profesia tešila veľkému záujmu a rozvoju, potom ju ale negatívne ovplyvnila hospodárska kríza.

Dnes patrí povolanie someliéra opäť medzi veľmi žiadané a atraktívne, náplň práce takéhoto odborníka – ako si ukážeme ďalej – sa ale značne rozšírila.

Dnešná podoba profesie someliér

Definíciou pojmu „sommelier“ sa zaoberá dokument medzinárodnej organizácie OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin). Rezolúcia pod označením OIV-ECO 474-2014 je zameraná nielen na samotnú definíciu, ale aj rolu someliéra a jeho potrebné znalosti. Organizácia apeluje na svojich členov, aby boli tieto odporúčania v praxi naplňované.

V skrátenom preklade sa v nej uvádza, že someliér je profesionál z odbore vinárstva a gastronómie (reštaurácie, vínne bary), ktorý vo vínnych pivniciach alebo v rôznych miestach predaja vína odporúča a servíruje , a to na odbornej úrovni.

Jeho pracovnou náplňou je servis vína rovnako ako odborné poradenstvo zákazníkom a konzumentom vína, zahŕňajúci prezentáciu a ponuku produktu. Someliér získal profesnú kvalifikáciu alebo certifikát, ktoré zodpovedajú definícii roly a kompetenciám stanoveným touto rezolúciou.

2003 Tokajský výber 6-putňový Tokaj & Co

NA SKLADE

2002 Médoc Château Saint-Hilaire Magnum objem 1,5 l

NA SKLADE

2015 Rioja Crianza DOC Bodegas Urbina

NA SKLADE

2000 Rioja DOC Selección Bodegas Urbina

NA SKLADE

2006 Rioja DOC Reserva Especial Bodegas Urbina

NA SKLADE

2017 Neuburské Neskorý zber Château Valtice

NA SKLADE

2023 Châteauneuf du Pape Les Cailloux André Brunel

NA SKLADE

1997 Tokajské samorodné sladké Tokaj & Co

NA SKLADE

2007 Tokajský výber 5-putňový Tokaj & Co

NA SKLADE

2020 Silvánske zelené Château Valtice

NA SKLADE

Ak by sme si chceli ešte viac upresniť, kto je someliér a čo všetko má na starosti, môžeme si jeho činnosť rozdeliť do piatich hlavných bodov:

  1. Správa pivnice a dohľad nad uloženým vínom zahŕňa spravovanie zásob, nákup vína s ohľadom na aktuálne menu, ročné obdobie aj sezónnu návštevnosť a tiež kontrolu skladovacích podmienok.
  2. Skladba vínneho lístku, ktorá by mala byť vždy aktuálna a atraktívna pre hostí. Mala by byť prehľadne usporiadaná a reflektovať zameranie podniku, tradičnú ponuku aj meniace sa trendy.
  3. Perfektný servis vína hosťom patrí medzi základnú naplň práce someliéra, ktorý sa za týmto účelom stará aj o someliérsky inventár.
  4. Kombinovanie podávaného vína s ponúkanými pokrmami v spolupráci so šéfkuchárom tak, aby všetko ladilo do posledného sústa aj dúška. Zaistenie súladu medzi menu a vínnym lístkom.
  5. Starostlivosť o spokojnosť zákazníkov či návštevníkov reštaurácie je najťažšou disciplínou, pretože zahŕňa všetko vyššie uvedené, a ešte niečo navyše – príjemné správanie a precíznu obsluhu bez vtieravosti, rovnako ako znalosť ľudských pováh a charakterov.

Jednotlivé oblasti sa môžu samozrejme meniť v súvislosti s kompetenciami, ktoré someliér získal, alebo v závislosti od miesta jeho pôsobnosti. Trochu iné to môže byť v špičkovej reštaurácii alebo hoteli v porovnaní napríklad so špecializovaným obchodom. Niekedy sú potrebné predovšetkým praktické zručnosti v servírovaní vína, inokedy skôr odborné poradenstvo.

Someliér ako dobrý psychológ

Someliérstvo je prestížny odbor a ak sa mu chcete venovať, je potrebné sa mu úplne oddať. Absolvovať môžete rôzne kurzy, školenia alebo študijné programy, čaká vás však hlavne celoživotné vzdelávanie. Dlhoročnú prax a postupné nadobúdanie znalostí v praxi máločo nahradí.

„Práca s vínom“ je ale predovšetkým aj práca s ľuďmi, a preto sa pre someliérov ich profesia často stáva skôr poslaním. Patria k nej samozrejme aj základy etikety ako takej, vždy aktuálne poznatky z gastronómie, profesionálne správanie v každej situácii a štipka psychológie. Dokonca možno viac ako štipka.

Zákazníci alebo návštevníci reštaurácií sa delia na niekoľko typov: od bežných, srdečných, zdvorilých, po nerozhodných až problematických. Ak sa someliérovi podarí navyše odhaliť ich aktuálne rozpoloženie, podporiť alebo zjemniť ho vhodnou ponukou a špičkovým servisom, má vyhrané.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi