360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Významné talianske vinárske regióny od Lombardska po Sicíliu

italské vinařské regiony

Nepochybne aj vy vnímate víno ako neoddeliteľnú súčasť talianskej kultúry a gastronómie. Vďaka skvelým pôdnym podmienkam a priaznivému podnebiu zreje v Taliansku kvalitné hrozno, z ktorého sa vyrábajú najobľúbenejšie vína sveta. Svoju úlohu v minulosti takisto zohralo bohaté zázemie v podobe regionálnych tradícií. Výroba vína bola často viazaná na náboženské rády a dodnes sa mnoho vinárstiev nachádza v prestavaných kláštoroch.

Poďme teraz spoločne preskúmať 5 preslávených talianskych vinárskych oblastí. Bella Italia!

Lombardsko – niekto to rád šumivé

O vinice Lombardska, stojace okolo Gardského jazera, sa starali už starí Rimania. Táto vinárska oblasť je preslávená hlavne vďaka svojim šumivým vínam – predovšetkým sektu Franciacorta.

Najuznávanejším a najsilnejším vínom Lombarska je červená Valtellina z rovnomennej oblasti. Možno vás prekvapí, že jej vinice stoja na extrémne strmých, terasovitých stráňach. Určite si dokážete predstaviť, aká náročná je pre vinárov starostlivosť o ne. Hrozno Nebbiolo sa tu vo vysokých nadmorských výškach pestuje už od 5. storočia a spoločne s Piemontom je Lombardsko jedinou vinárskou oblasťou, kde túto odrodu nájdete.

Franciacorta – sekt vyniká bohatou, krémovou chuťou. Vyznačuje sa mimoriadnou perlivosťou, ktorú mnohí prirovnávajú k perlivosti šampanského vína.

Valtellina Superiore – obľúbené vína sa vyrábajú z hrozna najvyhlásenejších oblastí Valtelliny. Pomenované môžu byť podľa podoblasti alebo vinohradu, z ktorých hrozno pochádza.

Piemonte – vinárska oblasť, ktorá ponúka tri významné „B“

Oblast Piemonte je vo všeobecnosti považovaná za jednu z najznámejších talianskych vinárskych oblastí. Dve slávne piemontské vína, Barolo a Barbaresco, vznikajú – z vám už známej – odrody Nebbiolo.

Podnebie piemontskej pahorkatiny Langhe vytvára hmlu, ktorá je pre túto oblasť charakteristická a pomáha dozrievaniu hrozna. Odtiaľto takisto pochádza názov odrody: taliansky „nebbio“ znamená „hmla“.

Barolo – talianský „re dei vini”, v slovenčine „kráľ vína“, zreje najmenej rok a pol v dubových sudoch. Môžete si prečítať náš článok o Barole.

Barbera d’Asti – tmavo pigmentované víno, ktoré sa hodí kombinovať s pikantnými pokrmami alebo zrejúcimi syrmi.

Barbaresco – víno je vyrobené z rovnakej odrody hrozna ako Barolo, ale vplyvom podnebných podmienok skôr kvasí a nepotrebuje tak dlho dozrievať.

Nebbiolo – víno, ktoré sa vďaka vysokému obsahu trieslovín výborne hodí na archiváciu. Viac sa môžete dočítať v našom článku o menej známych odrodách červených vín.

Dolcetto – je samostatnou odrodou a v kraji, kde takmer výhradne rastie Nebbiolo, predstavuje výnimku. Často sa pestuje na miestach, kde by Nebbiolo nemohlo dozrieť. Hodí sa k ľahším pokrmom, ako sú predjedlá, cestoviny alebo polievky.

Emilia Romagna – kolíska Lambrusca

Rozsiahla, úrodná oblasť – jedna z najstarších vinárskych oblastí v Taliansku – dala vzniknúť preslávenému Lambruscu. Je to šumivé červené víno, vyrobené z hrozna rovnakého mena. Za zmienku určite stojí, že toto hrozno bolo pestované už starými Etruskami. Ďalšími pestovanými odrodami hrozna v tejto oblasti sú Malvasia, Trebbiano, Barbera a Sangiovese.

Lambrusco – výborne sa dopĺňa s červeným mäsom a ťažšími jedlami, pretože pomáha pri ich trávení.

1975 Chianti Monsanto

NA SKLADE

2004 Vino Nobile di Montepulciano Fattoria del Cerro

NA SKLADE

1959 Barbaresco Fontanafredda

NA SKLADE

1962 Barolo Terre del Barolo

NA SKLADE

1993 Brunello di Montalcino Tenuta IL. Poggione

NA SKLADE

1987 Barolo Terre del Barolo

NA SKLADE

1975 Chianti Riserva Il. Rosenanno

NA SKLADE

1967 Chianti Riserva Ruffino

NA SKLADE

1969 Barolo Abbazia dell’Annuziata Ratti

NA SKLADE

1968 Lacrima Cristi Dea Cupra

NA SKLADE

Toskánsko – súznenie vína s umením

Vedeli ste, že Leonardo da Vinci, toskánsky rodák, bol považovaný za experta na kvalitné víno? Inšpiráciu určite hľadal na najkrajších talianskych viniciach, ktoré sa v Toskánsku rozpínajú na zelenajúcich sa kopcoch. Tie produkujú najznámejšie víno tejto oblasti – Chianti.

História toskánskych viníc siaha až do 8. storočia pred naším letopočtom. Vína z tejto oblasti sú často vyrobené zo zmesi hrozna, obsahujúcej pôvodnú odrodu Sangiovese. Jej názov odkazuje k rímskemu bohovi Jupiterovi (z latinského „sanguis Jovis“ = „Jupiterova krv“).

Chianti – vyrába sa hlavne z 80 % z Sangiovese. Typické pre neho bývali bacuľaté fľaše, obalené slamou, tzv. fiasco. Dnes ho už ale často nájdete v obvyklejšom balení.

Brunello di Montalcino – víno, ktoré obsahuje hrozno Sangiovese zo 100 %. Vyrába sa výlučne v okolí mesta Montalcina a od zberu zreje počas piatich rokov.

Sicília – ostrov predurčený vínu

Podľa legendy to bol Dionýzos, kto ľuďom na Sicílii priniesol víno. A niet divu. Najväčší ostrov v Stredozemnom mori ponúka dokonalé podmienky na jeho pestovanie. Je to dokonca región s najvyšším počtom viníc v Taliansku. Tie sú známe hlavne vďaka sladkému Marsale, vínu obohatenému o Brandy. Toto víno nezaprie svoju podobnosť s portskými vínami alebo so Sherry. Za zmienku stojí aj sicílska Zibibbo – silné víno, vcelku podobné Marsale. Na rozdiel od Marsaly je ale fermentované prirodzene a bez prídavku liehovín. Zibibbo sa vyrába z hrozna, čiastočne skvaseného na slnku. Tento unikátny proces má svoje korene už v stredoveku.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi