360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Víno k syru: 7+10 tipov pre dokonalý gurmánsky zážitok

Aké víno k syru vybrať?

Prečo práve víno a syr? Už britská kulinárka a cestovateľka Patience Gray v roku 1957 povedala: „Syr je pravdepodobne najlepším pokrmom a víno najlepším nápojom.“ Spojte dve „naj“, preskúmajte pravidlá pre ich párovanie a užite si dnešný článok s tipmi na kombinácie vína a syrov.

Prečo víno k syru párovať premyslene?

Správne zvolená kombinácia vína a syra sa dokáže postarať o dokonalý gurmánsky zážitok: Jedno podčiarkne chuť druhého. Skvelo sa dopĺňajú kontrastné chute – slaná so sladkou, zvieravá s jemnou. Naopak zle vybraté víno môže spôsobiť, že sa vám bude syr zdať horký, alebo že jeho chuť neucítite vôbec. Jednotlivé chute sa budú prebíjať.

Môžete sa stretnúť so všeobecným odporúčaním pre párovanie vín a syrov, ktoré pochádzajú z rovnakého regiónu. V čase ich zemepisnej koexistencie totiž nastalo vzájomné chuťové zladenie – dokladom sú ich kombinácie v tradičných regionálnych receptoch. Toto odporúčanie však určite nevnímajte ako dogmu.

Párovanie vína k syru

Vyberte sýr k vínu raz dva: Biele, alebo červené?

Hľadáte vhodný syr k bielemu vínu?

Máte biele víno a radi by ste ho doplnili vhodným syrom? Už viete, že protiklady sa priťahujú. Preto výber syrov prispôsobte chuťovým vlastnostiam daného vína – je sladké, alebo suché? Je ľahké, alebo ťažšie? Nazrite pod pokrievku kombinácií, ktoré môžete vyskúšať:

  1. Ľahké biele víno ochutnajte s tvrdými či polotvrdými syrmi – skvelo sa napríklad dopĺňa Sauvignon s parmezánom.
  2. Ťažšie biele víno vyskúšajte s polotvrdým syrom, ako je gouda či madeland.
  3. Máte vo vinotéke suché biele víno? Skombinujte ho s čerstvým syrom alebo so syrom s bielou plesňou – typicky napríklad camembertom.
  4. Sladké biele víno poteší vaše chuťové poháriky v kombinácii so syrom s modrou plesňou. Harmonickú dvojicu tvorí napríklad tokajské víno s britským syrom Blue Stilton.

Tip: Už ste vyskúšali Soave, jedno z najpredávanejších bielych vín Talianska? Zoznámte sa s ním v našom článku o Soave a ochutnajte ho v kombinácii so syrom s bielou plesňou – napríklad s camembertom.

Ktorý syr vybrať k červenému vínu?

Už ste sa stretli s tvrdením, že k párovaniu so syrmi sa červené víno nehodí? Nie je to pravda – aj červené víno si so syrom nebesky vychutnáte. Stačí sa iba riadiť niekoľkými jednoduchými pravidlami. V prvom rade vyberajte z kvalitných vín a kombinujte ich skôr s tvrdými syrmi – perfektne vyvážia trieslovinu. Tabuľu doplňte výrazným pečivom a olivami.

  1. Ľahké červené víno výborne doplnia tvrdé syry so suchou prírodnou kôrkou. Nebojte sa ich vyskúšať aj v kombinácii s ochutenými syrmi.
  2. Ťažšie alebo suché červené víno podávajte s vyzretými syrmi. Výborne si s nimi bude rozumieť napríklad víno z odrody Syrah.
  3. Máte radi sladké červené víno? Potom vyskúšajte portské víno v spojení so syrom s výraznou arómou, ako je Roquefort.

Tip: Písali sme, že skvelo si rozumie víno a syr z tej istej oblasti. Vyskúšajte preslávené Brunello so syrom Asiago. Pochádzajú z rovnakého regiónu a spoločne sa postarajú o výnimočný chuťový zážitok.

Zaujalo vás párovanie vína? Načerpajte ďalšiu inšpiráciu v špecializovanom článku o kombinovaní vína s pokrmami.

Hľadáte inšpiráciu na víno k obľúbenému syru?

Je medzi TOP 10 svetovo populárnymi syrmi aj váš obľúbený? Ukážeme vám, ktoré víno s ním môžete skúsiť párovať:

  1. Čedar: Britského rodáka ochutnajte s Rulandským šedým vínom.
  2. Brie: Jemný, krémový syr si bude skvelo rozumieť so sviežim vínom s kyselinkou. Otestujte ho napríklad v kombinácii so Chardonnay.
  3. Parmigiano Reggiano: Hovorí sa mu „kráľ syrov“ a perfektne sa doplní s talianskym Barolom. Mimochodom, Barolo je zase označované ako „kráľ vín“. Kráľovská kombinácia syra a vína, čo poviete? Mrknite na náš článok o Barole a zistite, prečo vás dostane do kolien.
  4. Asiago: Syr z aromatického mlieka kráv, pasúcich sa na náhornej plošine Asiago, výborne doplní víno z odrody Syrah.
  5. Gruyere: Švajčiarsky syr vyskúšajte so svetovo uznávaným Barbarescom.
  6. Feta: Zrejme najstarší grécky syr tvorí chuťovo dokonalú dvojicu s vínom Chablis.
  7. Mozzarella: Smotanovo biely syr ochutnajte s toskánskym vínom Chianti.
  8. Manchego: Ovčí syr, vyrobený z mlieka rovnomenného plemena, skúste párovať s vínom Rioja.
  9. Gorgonzola: K najznámejšiemu predstaviteľovi talianskych plesňových syrov si otvorte dezertné Vin Santo.
  10. Epoisses: Krémový syr vyskúšajte s presláveným vínom Sauternes.

Kombinácií vína a syrov existuje nespočetné množstvo – nebojte sa experimentovať. Jedno základné pravidlo ale v disciplíne párovania vína so syrmi predsa len existuje: Vždy vyberajte kvalitný syr ku kvalitnému vínu. To druhé zoženiete u nás – ponúkame vynikajúce archívne vína z celého radu krajín.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi