360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Vinárstvo Château Saint-Hilaire: Ochutnajte kúzlo vína Médoc

Piknik s červeným vínom

Vinice francúzskeho vinárstva Château Saint-Hilaire sa rozprestierajú v regióne Bordeaux. Táto oblasť je domovom najpreslávenejších vinárstiev a tých najlepších červených vín. To sa týka aj Médocu, za ktorého prvotriedne vyladenou chuťou stojí nielen ručný zber hrozna.

Bordeaux: Oblasť, kde sa rodí to najlepšie červené víno

Vinárska oblasť Bordeaux sa rozprestiera na juhozápade Francúzska v regióne Akvitánska. Ten je preslávený hlavne svojou rozľahlou lesnou krajinou a vinicami. Za kvalitné podmienky na pestovanie vínnej révy tento región vďačí rieke Garonne a Atlantiku, ktorý susedí s Bordeaux po jeho ľavej strane. Vínu je preto dopriaty teplý morský vzduch, a to aj počas zimných mesiacov. Teploty v zime totiž zriedka klesajú pod 10 stupňov Celzia. A práve v tomto regióne sídli vinárstvo Château Saint Hilaire

História vinárstva Château Saint-Hilaire sa píše od konca minulého storočia

Vinárstvo Château Saint-Hilaire začalo svoju históriu písať v druhej polovici minulého storočia, kedy zakladateľ a majiteľ vinárstva Adrien Uijttewaal postavil vínnu pivnicu a začal s výrobou vlastného vína.

Jeho vinárska budúcnosť však nebola vopred určená. Vyrastal na mliečnej farme a prvýkrát sa k vínu priblížil vo svojich 18 rokoch. Začínal zbieraním vínnej révy v oblasti Médoc, do ktorej sa neskôr tak zamiloval, že sa rozhodol zostať a spojiť svoje dve veľké vášne: vinárstvo a chov dobytka

červené hrozno

Čím je víno zo Château Saint-Hilaire unikátne?

Vinárstvo Château Saint-Hilaire si pri výrobe zakladá na dvoch hlavných postupoch – používajú minimálne množstvo siričitanov a miešajú rôzne odrody hrozna. A práve miešanie rôznych odrôd dodáva vínu harmonickú a komplexnú chuť. Na sceľovanie vín najčastejšie využívajú odrody Merlot a Cabernet Sauvignon, a to v približnom pomere pol na pol. Zmiešaním vzniká víno, ktoré nesie názov Médoc.

  • Merlot je dobre prispôsobený tunajšej pôde a klíme a v Médocu zvýrazňuje jeho sviežosť a okrúhlosť.  
  • Cabernet Sauvignon je naopak špecifický svojou jemnosťou a neskorším dozrievaním. Má preto pozitívny vplyv na silu chuti a dozrievanie vína. 

Extrahovanie prebieha tradičným spôsobom a veľmi jemne. Počas zberu sa víno každý deň ochutnáva a pri spracovaní bobúľ je každá odroda lisovaná a uchovávaná samostatne. Cieľom je totiž zachovať čo najsilnejšiu chuť a čo najviac tónov typických pre vinársku oblasť Bordeaux. Po troch mesiacoch prichádza na rad záverečná degustácia, pri ktorej sa zmieša také množstvo vína, aby vznikala dokonalá chuťová rovnováha Médocu. Vinári tu sceľujú iba odrody z rovnakých ročníkov. 

Udržateľné vinárstvo? Čítate správne

Majiteľ vinárstva si nezakladá len na výrobe kvalitného vína, ale aj na ochrane životného prostredia. Od roku 2015 vlastní certifikát Terra Vitis, ktorý vinárstvo oceňuje za jeho udržateľný prístup pri výrobe vína.  

Ako vinári z Château Saint-Hilaire pomáhajú životnému prostrediu? 

  • Vysadili stromy neďaleko svojej vinice – konkrétne vo vzdialenosti trinásť kilometrov. 
  • Šetria vodou, a preto vinič nezalievajú. Vinice tak čerpajú predovšetkým z dažďovej vody. Mierna závlaha sa prejaví aj na kvalite vína. (S menším množstvom vody síce dozreje menej hrozna, ale zato s vyššou kvalitou.) 
  • Víno plnia do kvalitných fliaš s najvyšším percentuálnym obsahom recyklovaného materiálu 
  • Používajú prírodné korkové zátky z Portugalska. 
  • Hnoja iba organickými hnojivami vrátane toho, čo vyprodukuje ich dobytok. 
  • Snažia sa používať čo najmenej herbicídov, preto sadia rôzne druhy rastlín a podporujú tak biodiverzitu aj kvalitu pôdy. 
  • Do budúcnosti plánujú svoje aktivity rozšíriť a venovať sa včelárstvu. 
Korkové zátky s otváračom na víno

Nechajte sa okúzliť Médocom zo Saint-Hilaire

Unikátnu chuť miešaného vína Médoc zo Saint-Hilaire môžete ochutnať aj vyNájdete ho v našom e-shope, a ak budete chcieť niekomu urobiť radosť, môžete ho kúpiť aj ako darček v originálnej drevenej darčekovej kazete. Odporúčame pribaliť špeciálny otvárač na archívne vína, vďaka ktorému sa korok pri otváraní nerozdrobí a víno si zachová svoju kvalitu. 

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi