360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Sprievodca suchými vínami

Sprievodca suchými vínami.

Červené, alebo biele? Nech už si vyberiete akékoľvek, niečo je isté: váš výber tým nekončí a veľa znalcov by hneď dodalo, že chcú suché víno. Vybrali sme pre vás ich najznámejších predstaviteľov. Zoznámte sa s nimi v dnešnom článku.

Suché víno a cukor: Trocha teórie pre neznalých

Suché vína bývajú z vínnych lístkov tie najmenej sladké a najviac kyslé. Čo to ale vlastne znamená v praxi?

Po dokončení procesu kvasenia zostáva vo víne neskvasený cukor. A práve množstvo tohto tzv. zvyškového cukru má na výslednú chuť vína zásadný vplyv. Suché vína potom obsahujú najmenšie množstvo zvyškového cukru, maximálne 4 g na liter.

Viete, že…? V súvislosti s vínom môžeme hovoriť aj o cukornatosti. Pojem označuje množstvo cukru v hrozne. Spravidla platí, že vyššiu cukornatosť dosahuje vyzretejšie hrozno. A čo má spoločné cukornatosť s kvalitou vína? To sa dozviete v našom článku o delení vín podľa cukornatosti.

Suché biele víno? Spoznajte najobľúbenejšie odrody na jeho výrobu

Vychutnáte si ho po celý rok, ale hlavne v horúcom lete je vyhľadávané pre svoje osviežujúce schopnosti. Áno, reč je o bielom víne.

Viete, že…? Že je víno suché neznamená, že v ňom nemôžete rozoznávať ovocné tóny. Arómu čerešní, jahôd, ríbezlí a radu ďalšieho ovocia si môžete vychutnávať aj pri súčasnej absencii cukru.

Biele suché víno a favorit na jeho výrobu: Ochutnajte Chardonnay

Svetovo obľúbená odroda Chardonnay má svoj pôvod vo francúzskom vinárskom regióne Burgundsko. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta – nájdete ju na všetkých kontinentoch a v takmer každej krajine Európy. A niet divu – Chardonnay poskytuje biele vína mimoriadnej kvality. Tá sa navyše často hodí na archiváciu.

Tip: Poznáte Chablis, slávne víno z odrody Chardonnay? Tieto vína z rovnomennej vinárskej oblasti poskytujú nezameniteľný chuťový zážitok. Presvedčiť sa môžete sami – ochutnajte Chablis z našej ponuky.

Veltlínske zelené – suché biele víno, ktoré si doprajte hneď

Tradičná odroda, ktorá je v Česku tou najviac zastúpenou, má svoj pôvod v Rakúsku. Úplne najlepšie víno z tejto odrody chutí mladé. Z hrozna Veltlínskeho zeleného bývajú vyrábané zmesi pre známkové a šumivé vína.

Viete, že…? Veltlínske zelené sa pestuje aj u nás na Slovensku, v Maďarsku či Nemecku. Dokopy sa všetky vinice, vysadené touto odrodou, rozkladajú na 18-tisícoch hektároch. Pre lepšiu predstavu: To je takmer celková rozloha Ostravy.

Suché biele víno? Synonymum pre Sauvignon Blanc

Typický predstaviteť hrozna na tvorbu suchého bieleho vína má svoj pôvod pravdepodobne vo francúzskej oblasti Bordeaux.

Jeden z najpreslávenejších Sauvignonov sveta je Sancerre. Hrozno na jeho výrobu pochádza z troch rôznych terroir – nie je preto prekvapením, že vína Sancerre sú nezriedka vyrábané ako cuvée. Ako miešanie prebieha, preskúmajte v našom samostatnom článku o cuvée.

Suché červené víno alebo modrá je dobrá!

Červené víno sa vyrába z modrého hrozna. Vychutnáte si ho po celý rok, predovšetkým v zimných mesiacoch poteší a zahreje dušu. Aké sú najrozšírenejšie odrody na výrobu suchých červených vín?

Viete, že…? Odtieň červeného vína do značnej miery ovplyvňujú rastlinné pigmenty, zvané antokyány. Tie sa nachádzajú v šupkách hrozna a uvoľňujú sa počas kvasenia rmutu. Ten istý pigment sa nachádza napríklad aj v červenej kapuste či v kvetoch ruže.

Cabernet Sauvignon – červené suché víno z Bordeaux

Siedma najpestovanejšia odroda sveta je obľúbená pre svoju chuť, arómu a schopnosť prispôsobiť sa najrôznejším klimatickým podmienkam aj pôde. Jej pôvod hľadajme najskôr v Bordeaux, a to už v dobách rímskej kolonizácie. Vo viniciach francúzskeho mesta Pauillac sú vyrábané vína prevažne z tejto odrody. Zaujíma vás viac o vinárskej oblasti, ku ktorej Pauillac patrí? Prečítajte si náš článok o Médoc.

Syrah, červené suché víno, ktoré si rozumie aj s bielym

Syrah je elegantná modrá odroda, používaná na výrobu suchého vína. Hrozno sa pestuje v severnej časti francúzskeho údolia Rhôny. Vína z odrody Syrah sa vyznačujú vysokým potenciálom na dozrievanie. V tej istej oblasti sa občas do červených vín primiešava menšie množstvo rmutu či muštu z bielej odrody Viognier, ktorá sa tu tiež pestuje. Výsledkom je komplexné víno s dokonalou textúrou.

Tip: Zaujíma vás, k akým jedlám suché vína najlepšie servírovať? Prečítajte si náš článok o párovaní vína s pokrmami, kde sa dozviete všetko potrebné.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi