360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Soave, biela perla Talianska

Soave víno

Jedno z najpredávanejších talianskych bielych vín Soave hrdo nesie názov pôvodne stredovekého mestečka v severovýchodnom Taliansku. Kopce v okolí Verony sú domovom kvalitných vín, ktoré si svoju pozíciu – ako veľa iných – museli opakovane vydobyť. Poďme sa spoločne pozrieť, čím vás môžu vína Soave zaujať, alebo dokonca prekvapiť.

Vitajte v Soave, časti vinárskeho regiónu Benátska

Benátsko (taliansky Veneta) je krajom, v ktorom sa víno preslávilo už v čase starovekého Ríma. Soave je jednou z najproduktívnejších oblastí regiónu, ktorá ťaží z pôdy vulkanického pôvodu, ale zároveň je ohrozená hmlistým počasím, ktoré hroznu veľmi nepraje.

Prevažne svahovité a dobre orientované polohy Soave sa od seba pri bližšom pohľade a hlbších znalostiach terroir líšia a ich produkcia aj samotné vína sa preto s ohľadom na kvalitu označujú rôznym spôsobom. V Soave vás okrem vín môžu zaujať aj historické pamiatky, v okolí nájdu zaľúbenie aj milovníci prírody.

Viete, že…

Soave pochádza z latinského slova „Suavis“, čo znamená jemný alebo nežný. Dostať do vienka takýto názov je pre víno doslova skvelým predpokladom pre obľúbenosť.

2020 Barolo DOCG Bric Cenciurio

NA SKLADE

2018 Barolo DOCG Coste di Rose Bric Cenciurio

NA SKLADE

2018 Barolo Monrobiolo di Bussia DOCG Bric Cenciurio

NA SKLADE

Nerozlučná dvojica Soave a Garganega

Soave víno je neodmysliteľne späté s hroznom vínnej révy Garganega, ktoré je jeho hlavnou zložkou – minimálne na 70 %. Pri kupáži bežných vín Soave sa potom ešte pracuje s odrodami Trebbiano di Soave, Chardonnay alebo Pinot Bianco.

Garganega je odroda, ktorá sa vyznačuje tvrdšou šupkou, a preto lepšie ako iné odoláva vyššie spomínanej klíme s častými hmlami. Tie môžu hroznu uškodiť tým, že zapríčinia vznik plesní alebo rozvoj niektorých chorôb.

oblasť Soave víno

Soave víno na ceste od kvantity ku kvalite

Ako už sme naznačili v úvode, vína Soave získali – v pomerne nedávnom čase – zlú povesť, ktorú ale zase zvládli napraviť. K zhoršeniu ich kvality došlo v nadväznosti na administratívne zásahy a snahu zvýšiť produkciu aj za cenu zaradenia menej kvalitných viníc k pôvodnému územiu Soave.

Do kupáže sa tak stále častejšie dostávala aj odroda Trebbiano Toscano, ktorá je považovaná za oveľa menej hodnotnú ako Trebbiano di Soave.

Náprave, a hlavne opätovná dôvera vo vína Soave začala prichádzať v 90. rokoch a prispelo k nej hlavne stanovisko kontrolných orgánov, ktoré určili ďalšiu klasifikáciu vín Soave a dve nadradené kategórie, ktorými sú Soave Classico DOC a Soave Superiore DOCG.

Ako Soave Classico DOC sú teraz označované vína pochádzajúce z pôvodnej historickej oblasti, a to hlavne z územia medzi mestami Soave a Monteforte d’Alpone. Pri vínach Soave Superiore DOCG je potom ešte prísnejšie regulovaný výnos viníc alebo ich výsadba. Tieto vína môžu niesť aj označenie Riserva, a to pri splnení minimálneho obsahu alkoholu 12,5 % a za predpokladu, že dozrievali minimálne rok, kým sa dostali do predaja.

Luxusnou záležitosťou regiónu je Recioto di Soave DOCG – biele víno, ktoré sa vyrába metódou passito z polosuchých bobúľ odrody Garganega a je pripravované aj ako šumivé alebo likérové víno.

Viete, že…

Výraz „passito“ znamená, že hrozno bolo sušené až tri mesiace a najmenej raz týždenne ručne obracané. Táto metóda výroby vedie k silnému a sladkému vínu.

Čím vás vína Soave môžu zaujať?

Typické Soave je suché víno s ovocným nádychom, v ktorom môžete rozoznať tóny broskyne, žltý melón alebo aj pomarančovú kôru. Vo vínach, ktoré dozrievajú v dubových sudoch, sa potom prejaví orechový buket a po nejakom čase aj chute lekváru alebo medu.

Vybrané vína Soave majú dobrý predpoklad na archiváciu, a preto ich nájdete aj v našej ponuke.

Ak sme vás na toto víno nalákali, pripravte si k nemu napríklad hydinu, rybu alebo syry a podávajte ho vychladené na 10 – 12 stupňov. Čaká vás ojedinelý zážitok.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi