Soave, biela perla Talianska
Jedno z najpredávanejších talianskych bielych vín Soave hrdo nesie názov pôvodne stredovekého mestečka v severovýchodnom Taliansku. Kopce v okolí Verony sú domovom kvalitných vín, ktoré si svoju pozíciu – ako veľa iných – museli opakovane vydobyť. Poďme sa spoločne pozrieť, čím vás môžu vína Soave zaujať, alebo dokonca prekvapiť.
Vitajte v Soave, časti vinárskeho regiónu Benátska
Benátsko (taliansky Veneta) je krajom, v ktorom sa víno preslávilo už v čase starovekého Ríma. Soave je jednou z najproduktívnejších oblastí regiónu, ktorá ťaží z pôdy vulkanického pôvodu, ale zároveň je ohrozená hmlistým počasím, ktoré hroznu veľmi nepraje.
Prevažne svahovité a dobre orientované polohy Soave sa od seba pri bližšom pohľade a hlbších znalostiach terroir líšia a ich produkcia aj samotné vína sa preto s ohľadom na kvalitu označujú rôznym spôsobom. V Soave vás okrem vín môžu zaujať aj historické pamiatky, v okolí nájdu zaľúbenie aj milovníci prírody.
Viete, že…
Soave pochádza z latinského slova „Suavis“, čo znamená jemný alebo nežný. Dostať do vienka takýto názov je pre víno doslova skvelým predpokladom pre obľúbenosť.
Nerozlučná dvojica Soave a Garganega
Soave víno je neodmysliteľne späté s hroznom vínnej révy Garganega, ktoré je jeho hlavnou zložkou – minimálne na 70 %. Pri kupáži bežných vín Soave sa potom ešte pracuje s odrodami Trebbiano di Soave, Chardonnay alebo Pinot Bianco.
Garganega je odroda, ktorá sa vyznačuje tvrdšou šupkou, a preto lepšie ako iné odoláva vyššie spomínanej klíme s častými hmlami. Tie môžu hroznu uškodiť tým, že zapríčinia vznik plesní alebo rozvoj niektorých chorôb.
Soave víno na ceste od kvantity ku kvalite
Ako už sme naznačili v úvode, vína Soave získali – v pomerne nedávnom čase – zlú povesť, ktorú ale zase zvládli napraviť. K zhoršeniu ich kvality došlo v nadväznosti na administratívne zásahy a snahu zvýšiť produkciu aj za cenu zaradenia menej kvalitných viníc k pôvodnému územiu Soave.
Do kupáže sa tak stále častejšie dostávala aj odroda Trebbiano Toscano, ktorá je považovaná za oveľa menej hodnotnú ako Trebbiano di Soave.
Náprave, a hlavne opätovná dôvera vo vína Soave začala prichádzať v 90. rokoch a prispelo k nej hlavne stanovisko kontrolných orgánov, ktoré určili ďalšiu klasifikáciu vín Soave a dve nadradené kategórie, ktorými sú Soave Classico DOC a Soave Superiore DOCG.
Ako Soave Classico DOC sú teraz označované vína pochádzajúce z pôvodnej historickej oblasti, a to hlavne z územia medzi mestami Soave a Monteforte d’Alpone. Pri vínach Soave Superiore DOCG je potom ešte prísnejšie regulovaný výnos viníc alebo ich výsadba. Tieto vína môžu niesť aj označenie Riserva, a to pri splnení minimálneho obsahu alkoholu 12,5 % a za predpokladu, že dozrievali minimálne rok, kým sa dostali do predaja.
Luxusnou záležitosťou regiónu je Recioto di Soave DOCG – biele víno, ktoré sa vyrába metódou passito z polosuchých bobúľ odrody Garganega a je pripravované aj ako šumivé alebo likérové víno.
Viete, že…
Výraz „passito“ znamená, že hrozno bolo sušené až tri mesiace a najmenej raz týždenne ručne obracané. Táto metóda výroby vedie k silnému a sladkému vínu.
Čím vás vína Soave môžu zaujať?
Typické Soave je suché víno s ovocným nádychom, v ktorom môžete rozoznať tóny broskyne, žltý melón alebo aj pomarančovú kôru. Vo vínach, ktoré dozrievajú v dubových sudoch, sa potom prejaví orechový buket a po nejakom čase aj chute lekváru alebo medu.
Vybrané vína Soave majú dobrý predpoklad na archiváciu, a preto ich nájdete aj v našej ponuke.
Ak sme vás na toto víno nalákali, pripravte si k nemu napríklad hydinu, rybu alebo syry a podávajte ho vychladené na 10 – 12 stupňov. Čaká vás ojedinelý zážitok.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.