Saint-Emilion: Malá oblasť plná veľkých vín
V našom putovaní po vinárskych regiónoch dnes zavítame opäť do najväčšej vinorodej oblasti Francúzska, ktorou je Bordeaux. Necelých 40 kilometrov od samotného mesta vás plnými červenými vínami môže zlákať Saint-Emilion. Pripravte sa na naozaj delikátny zážitok.
Čriepky z histórie Saint-Emilion
Región Saint-Emilion s rovnomenným mestečkom sa môže pýšiť vskutku dlhoročnou históriou. Vinice tu zakladali už v druhom storočí nášho letopočtu starí Rimania a celé románske obdobie bohaté na výstavbu sa zaslúžilo o zapísanie Saint-Emilion na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.
Významným míľnikom pre celú oblasť sa stal príchod potulného mnícha-spovedníka Émiliona v 8. storočí, ktorý sa rozhodol obývať tunajšiu skalnú pustevňu a po ktorom získala svoje meno aj celá obec.
Stúpenci Émilionovho rádu následne nadviazali na tradíciu pestovania vínnej révy v regióne a začali víno v hojnej miere nielen vyrábať, ale tiež s ním intenzívne obchodovať.
Prvá klasifikácia vín z apelácie Saint-Emilion bola v roku 1955. Do Bordeauxskej klasifikácie vín starších o sto rokov, teda z roku 1855, nebolo víno z tohto regiónu ešte zaradené.
Viete, že…
Celá apelácia Saint-Emilion sa delí ešte na niekoľko podapelácií. Z tých hlavných môžeme menovať napríklad Saint-Georges, Puisseguin, Montagne alebo Lusac. Každá z nich má svoju pútavú históriu a znamenité vína.
Plné, okrúhle, elegantné – to je červené víno Saint Emilion
Červené víno Saint Emilion vďačí za svoju charakteristiku ideálnym klimatickým podmienkam, prevažne vápencovým či ílovitým pôdam a typickým odrodám tejto časti vinárskej veľmoci. Sú nimi Merlot – zo 60 %, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a v malej miere ešte Malbec.
Vína prechádzajú najčastejšie školením v dubových sudoch a môžeme v nich ucítiť výrazné vône červeného a čierneho ovocia, ktoré sa postupným dozrievaním vína mení až v tabakové tóny. Milovníci vína, aj tí, ktorí červené víno Saint Emilion iba objavujú, ocenia pri vínach bohatých na triesloviny tiež plný až zamatový dotyk a dochuť v ústach.
Vína Saint Emilion si najviac vychutnáte s mäsitými pokrmami, tučnejšími rybami alebo sýtymi jedlami z cestovín a húb.
Objavte vína Saint Emilion Grand Cru Classé
Na rozdiel od spomínanej oficiálnej klasifikácie vín z Bordeaux z roku 1855, ktorá zahŕňa vína z oblastí Médoc a Graves, dochádza k aktualizácii zoznamu vín Saint-Emilion zhruba každých desať rokov.
K vyššie uvedenému je potrebné ešte dodať, že v Bordeaux sa klasifikácia vzťahuje k jednotlivým Chateau, nie ich viniciam. Tie najlepšie vína zo Saint Emilion nesú označenie Grand Cru Classé, celý systém triedenia vyzerá ešte podrobnejšie takto:
- Premier Grand Cru Classé A,
- Premier Grand Cru Classé B,
- Grand Cru Classé,
- Grand Cru.
Posledná kategória nie je súčasťou formálnej klasifikácie z roku 1955, ale je udeľovaná podľa základných apelačných pravidiel.
Istou zaujímavosťou a medzi odborníkmi známou udalosťou sa stalo spochybnenie klasifikácie z roku 2006, kedy ju napadli vybraní výrobcovia vín. Táto klasifikácia je v súčasnosti považovaná za neplatnú.
Náš tip na záver: Chateau Laroque Saint Emilion Grand Cru
Ak sme vás nalákali, ale neviete, akým vínom z tejto oblasti začať, skúste napríklad Chateau Laroque Saint Emilion. História pôvodného larockého zámku spadá až do 12. storočia a dnes vás ohromí nielen svojou vinárskou produkciou, ale aj architektúrou a záhradami.
V Chateau Laroque nájdete vína zaradené ako Grand Cru Classé aj Grand Cru, ktoré sa zrodili na viniciach s celkovým rozsahom viac ako 60 hektárov. Pestujú sa tu typické odrody Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon.
Saint Emilion ponúka výborné archívne ročníky, ktoré sa tešia obľube po celom svete. Máte chuť niektorý z nich vyskúšať? Skvelý je napríklad Chateau Laroque Saint Emilion Grand Cru z roku 1983.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.