Na otočku do Francúzska: Slávny región Chablis
Malebné údolia, zalesnené kopce a nedozierne vinice. To je burgundská oblasť Chablis, ktorú pozná azda úplne každý milovník bieleho vína. Tie, ktoré sa tu produkujú, majú jedno spoločné poznávacie znamenie – nenapodobiteľnú chuť. Vydajte sa s nami na výlet do vinárskeho raja.
Víno si v Chablis poradí aj s extrémnymi podmienkami
Chablis je najsevernejšie položenou oblasťou Burgundska. Svoj názov získalo po meste Chablis, ktoré leží medzi Beaune a Parížom. Preslávený región produkuje hrozno z odrody Chardonnay.
Réva sa tu pestuje na ťažkých vápenitých íloch. Podložie je unikátne tým, že v dávnej minulosti bola oblasť pod morom. V pôdnom zložení sú preto prítomné schránky morských živočíchov, ktoré sú milióny rokov staré. Originálna geológia sa do chuti vína premieta v podobe silnej minerality, ktorá je pre Chablis ikonická.
S tunajšími prírodnými podmienkami to však réva nemá ani trochu ľahké. Dlhé a kruté zimy sa striedajú s letnými horúčavami. Neobvyklé nie sú ani krupobitia a jarné mrazy. Aj rozmary počasia sa však odrážajú v úple jedinečnej chuti vína.
Za rozvoj vinárstva sa v Chablis zasadili hlavne mníšske rády. Vínne pivnice, ktoré sú v kláštore L’Obédiencerie de Chablis, sú datované už do 9. storočia. Prvé vinice však v oblasti stáli ešte oveľa skôr – medzi 1. a 3. storočím ich tu založili starí Rimania.
Zaujímavosť: Za svoj názov Chablis pravdepodobne vďačí Keltom. Tí oblasť označovali ako „cab leya“, čo znamená „blízko lesa“.
Máte radi svieže vína? Ochutnajte Chablis
Réva v tunajších viniciach býva často vedená blízko zeme. Z tej hrozno prijíma teplo, a tak ľahšie dozrieva.
Bobule môžu byť v Chablis zberané ako mechanicky, tak aj ručne. Na najlepších viniciach sa však hrozno zbiera úplne bez použitia techniky. Vinári tak môžu dôkladne kontrolovať kvalitu hrozna a na výrobu vína použiť len to najlepšie.
Na fermentáciu sa v regióne najčastejšie používajú nerezové tanky. Drevené sudy vinári používajú len málokedy a skôr ako doplnok na konečnú fázu dozrievania vína. Dubové drevo by totiž mohlo dať vínu svoju výraznú arómu – to by potlačilo sviežu chuť a pre Chablis tak typickú mineralitu.
Tip: Jemná chuť vína Chablis najlepšie vynikne v kombinácii s ľahkými, nie príliš korenenými pokrmami. Vychutnajte si ho napríklad s rybami alebo s kuraťom. Preskúmate náš článok o párovaní vín a pokrmov?
Spoznajte všetky Grand cru, ktoré ležia v Chablis
Najvyššie označenie Grand cru môžu podľa francúzskej klasifikácie niesť výhradne vinice s vynikajúcou polohou. Viete, ktoré Grand cru nájdete v Chablis?
Vinice v Les Clos sú označované za najlepšie v celom Chablis. A niet divu: produkujú totiž neobyčajne komplexné, intenzívne vína.
Kedysi záplavová oblasť Bougros teraz poskytuje vína, ktoré najlepšie chutia mladé. Vinice sa rozpínajú na prudkom svahu. Vďaka tomu je réva vystavená slnečnému žiareniu, ktoré pomáha dozrievaniu hrozna.
Meno vinohradu Vaudésir pochádza najpravdepodobnejšie z francúzskeho „la vallée de tous les désirs“, v preklade „údolie všetkých pohrôm“. Ako z názvu vyplýva, miestni vinári si s tunajšou klímou užijú svoje. Vína z Vaudésir sú obvykle jemné a elegantné.
Valmurské vinice produkujú aromatické a silné vína, ktoré sa skvelo hodia na archiváciu.
Vinohrad Grenouilles sa v Chablis rozkladá zo všetkých Grand cru viníc na najmenšej ploche. Jeho vína bývajú veľmi elegantné, a dokonca môžu mať ľahko pikantný nádych.
Vína z Les Preuses nemajú v chuti takú výraznú mineralitu ako iné Chablis. Vďaka vyššej expozícii sa tunajšia réva teší z výnimočného množstva slnečného svetla.
Vinice Blanchot ležia na pravom brehu rieky Serena. Vystavené sú juhovýchodnému slnku – hrozno preto dozrieva o niečo pomalšie a vzniknajú tak vína šťavnaté s ovocnou arómou.
Oblasť Chablis je všeobecne preslávená produkciou vín, ktoré sa výnimočne hodia na dlhšie dozrievanie. Presvedčte sa sami, že tunajším vínam vrásky pristanú – ochutnajte Chablis z našej ponuky archívnych vín.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.