História vína Soave
Biele suché víno Soave sa pestuje v okolí talianskych Benátok. Soave patrilo medzi prvé oblasti v Taliansku, ktoré kráľovský dekrét uznal ako vhodné na produkciu kvalitného vína. Pochutnávala si na ňom ako šľachta, tak aj predstavitelia cirkvy. V čom je chuť Soave taká výnimočná, že si získala obľubu po celom Taliansku? To sa dozviete v článku.
História vína: Kedy vzniklo Soave?
História vína Soave siaha až do čias starovekého Ríma. Mestečko Soave bolo vtedy dôležitým centrom, pretože ležalo pozdĺž trasy via Postumia. Táto cesta spájala Aquileiu s prístavným mestom Janov.
Soave v preklade znamená jemný alebo nežný a je odvodené od latinského slova „Suavis“. Podľa iných zdrojov však názov mohol vyplynúť z názvu severského kmeňa Svevi, ktorý kedysi oblasť Benátska obýval. Pôvod názvu vína sa opiera aj o legendu, podľa ktorej víno Soave spomenul vo svojich spisoch Dante Alighieri v období svojho vyhnanstva vo Verone.
Stredovek: Sláva vína Soave
Víno Soave bolo obľúbené aj medzi cirkevnými a štátnymi predstaviteľmi. Napríklad jeden z ministrov v roku 503 n. l. označil Soave ako biele víno získané z vybraného hrozna s krásnou belosťou, ktorá sa zdá byť vytvorená z bielej ľalie. Dobré víno si táto oblasť zachovala aj v 16. storočí. Vinice vo Verone vtedy navštívil dvorný znalec benátskeho vína, ktorý prehlásil, že mestečko Soave je ako „suavissima” alebo príjemný kraj, bohatý na dobré vína.
Novovek: Oficiálne talianske víno
Podobne ako ostatné vinárske oblasti sa aj Benátsko potýkalo so škodcami vínnej révy a plesňami. Takmer všetky kríky vínnej révy boli zdecimované, ale o 10 rokov neskôr sa vinári znovu pustili do výsadby. Rok 1931 znamenal pre Soave veľký úspech, pretože sa stalo oficiálnou vinárskou oblasťou a prvým oficiálnym talianskym bielym vínom v rámci zjednoteného Talianska.
Víno Soave: Prísne podmienky
Víno Soave sa väčšinou vyrába zo 100 % odrody Garganega. Podľa pravidiel musí obsahovať aspoň 70 % tejto odrody a zostávajúcich 30 % môže tvoriť miestna odroda Trebbiano di Soave alebo Chardonnay. Navyše je ale povolené, aby do spomínaných 30 % vinári pridali 5 % inej odrody. Ich zoznam sa obmedzuje na tie, ktoré sú pre oblasť Verony schválené. Je to Pinot Blanc, Pinot Grigio, Riesling a Sauvignon.
- Garganega je jedna z najstarších talianskych odrôd, pretože sa na kopcoch Soave pestuje najmenej tisíc rokov. Chuť jej hrozna je jemná. Môžete cítiť biele kvety, mandle alebo marhule.
- Trebbiano di Soave je chúlostivá odroda, od ktorej sa kedysi upúšťalo. Dnes sa ale vracia, a ak sa vo výslednom Soave objaví, spoznáte ju podľa sviežosti, ktorú výslednému vínu dodáva.
Pôdne zloženie v oblasti Soave
Oblasť Soave je veľmi rozličná. Západnú a strednú časť viníc tvorí vápenec, kým stredovýchodné údolie pokrývajú vulkanické horniny. Na niektorých miestach sa oba typy pôdy miešajú.
- Lávové podložie tvorí veľkú časť viníc. Vďaka sopečnej činnosti sa vo viniciach vyskytujú pôdy s rôznou farbou – od šedej cez žltú až po červenkastú. Vína z tohto podložia sú voňavé, svieže a majú vyššiu kyslosť.
- Vápencové podložie vzniklo hromadením dnešných skamenelín v podobe morských živočíchov a mušlí. Víno Soave z tejto oblasti je známe pre tóny exotického ovocia, kvetín a citrusov.
Ochutnajte Soave
Víno Soave z najlepšieho hrozna zreje až 20 rokov. Komplexnú a bohatú chuť tohto zlatožltého vína môžete skúsiť prostredníctvom nášho e-shopu. Vyberte si aj darčekové balenie, vďaka ktorému môžete fľaše vína Soave otvárať postupne a porovnávať, ako sa chuť s vekom vyvíja.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.