360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

História vína Amarone della Valpolicella

muž drží v rukách fľašu vína Amarone

Suché, horkasté, a hlavne silné. Víno Amarone, ktoré sa vyrába v talianskom regióne Benátsko, vás očarí nielen svojou ovocnou arómou a výraznou chuťou. Prečo sa vlastne začalo vyrábať a čo stojí za jeho špecifickým buketom? 

Kedy vzniklo víno Amarone? 

Prvá fľaša vína Amarone bola vyrobená v roku 1938, ale obchodovať sa s ním začalo až v 50. rokoch. Pýtate sa prečo? Odpoveď nájdete v jeho názve. V taliančine amaro znamená horký a amarone veľmi horký. Mnohým ľuďom nechutilo, ale ako to býva, chute sa vyvíjajú a tento „nepodarený“ variant vína Recioto sa začal ľuďom časom pozdávať. 

Predchodca Amarone: Víno Recioto 

Červené víno Recioto je sladké a hutné. Písali o ňom už Rimania v 2. storočí pred n. l. a objavila sa o ňom zmienka v prvej encyklopédii vôbec. Vyrába sa zo sušeného hrozna, ktoré následne prechádza kvasením. A práve kvasenie stojí za vznikom Amarone. Fermentáciu Reciota sa občas nepodarilo zastaviť alebo sa na sud zabudlo. Cukry kvasili ďalej, tvorili alkohol a vzniklo silnejšie víno s výraznejšou chuťou. Ako sa dalo čakať, veľkej obľube sa spočiatku netešilo. Predsa len pri porovnaní víťazilo sladké Recioto. Neskôr mu ale konzumenti prišli na chuť. 

Ako vznikol názov Amarone? 

Aj keď prvá etiketa od fľaše vína Amarone pochádza z roku 1938, jeho názov vznikol v roku 1936 v Cantina Sociale Valpolicella. V tom roku našiel majster Adelino Lucchese v pivnici zabudnutý sud Reciota a rozhodol sa víno ochutnať. Hneď, ako sa napil, zvolal: „To nie je Amaro, to je Amarone!  Tento výraz sa stal symbolom a názvom tohto rubínového vína. 

Amarone na výslní 

Víno Amarone, ktoré bolo najskôr považované za omyl, sa pomaly začalo vyrábať zámerne. Na začiatku sa na etiketách objavovalo označenie Recioto Amaro a potom Recioto Amarone. Na konci 90. rokov Amarone zažilo svoj rozmach, a to predovšetkým v Nemecku a Amerike, a osamostatnilo sa od Reciota. Na etikete ste mohli nájsť už len Amarone, a práve talianske Amarone dnes patrí medzi elitu. Je to kvalitné a exkluzívne víno – čo je poznať aj na cene, ktorá strmo stúpa.  

Ideálne Terroir pre Amarone 

Amarone sa pestuje v talianskom regióne Benátsko neďaleko jazera Lago di Garda a viníc určených na hrozno, z ktorého sa vyrába biele víno Soave. Na severe sú vinice lemované pohorím Álp a juh ohraničuje rieka Adige s mestom Verona. Alpy chránia vinice pred silnými vetrami a jazero Lago di Garda dokáže vybalancovať teplotné rozdiely.  

Údolie viníc je kopcovité, a okrem hrozna v ňom nájdete aj čerešňové a olivové stromčeky. Pôdne zloženie je veľmi rozmanité. Nachádza sa tu vápenec, čadič alebo štrkopiesok. 

sud vína amarone

Ako sa Amarone vyrába? 

Amarone sa vyrába z troch odrôd: 

  • Corvina prináša vínu višňovú a fialkovú arómu. Je odolná proti plesniam a je vhodná na zosychanie. 
  • Rondinella nie je aromatická. Jej plusy sú, že odoláva chorobám a hodí sa na zosychanie. 
  • Molinara dodáva jemnú chuť. 

Ako prebieha výroba? Zozbierané hrozno sa suší niekoľko mesiacov (približne 3 – 4) v drevených bedničkách. Cieľom je, aby sa hrozno dostatočne odvetralo. Tomu v súčasnosti pomáhajú aj vetráky, ktoré odvádzajú vlhkosť. Samotný proces schnutia zredukuje množstvo vody a zvýši množstvo cukrov, tanínov, kyselín a arómy. Pri výrobe hrozí, že by sa mohla objaviť hniloba, preto vinári hrozno stále kontrolujú. 

Ďalším krokom je kvasenie, ktoré prebieha pomaly. Aj tak vo výslednom víne zostáva veľa cukru a vzniká sladké víno Recioto. Keď ale vinári použijú špeciálne kvasinky, víno sa úplne prekvasí a vzniká horkasté a suché Amarone. Cukor sa pri kvasení mení na alkohol a to je dôvod, prečo Amarone obsahuje až 16 % alkoholu. Potom ešte víno zreje v dubových sudoch a dozrieva až päť rokov. 

Charakter vína Amarone 

Farba Amarone je tmavo červená až granátová. Aróma je intenzívna, komplexná a plná ovocia. Ucítite černice, jarabiny, slivky, ale aj kávu a čokoládu. Chuť vína je plná a silná. Postupne sa v ňom rozvíjajú sekundárne tóny ako tabak alebo jesenné lístie. Skvelo sa hodí k zverine aj ostatným druhom mäsa. Chybu neurobíte, ak ho naservírujete k olivám alebo plesňovým syrom. 

Preslávená kvalita, to je Amarone 

Slávne talianske víno Amarone je legendou, ktorá má veľký potenciál na archiváciu. Môže dozrievať aj 30 rokov, ale chybu neurobíte ani vtedy, ak ho otvoríte skôr. Zakúpiť u nás môžete aj balenie 6 fliaš a tie postupne otvárať. Vďaka tomu môžete hodnotiť, ako sa chute a aróma vína vyvíjajú časom.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi