360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Ako spoznať dobré archívne víno?

Ako spoznať kvalitné víno?

Ochutnať kvalitné archívne víno je snom snáď každého milovníka vín. Ako ale pri jeho výbere netápať – a hlavne nenaletieť? Aby ste sa vyhli sklamaniu a vychutnali si naozaj exkluzívne vinárske dielo, venujte pozornosť dnešnému článku.

Ako spoznať dobré víno ešte pred jeho ochutnaním? Mnohé odhalí vineta

Ako prvé si prezrite údaje na etikete. Kvalitné archívne víno sa netají informáciami o odrode, pôvode a veku hrozna, z ktorého bolo vyrobené. Nájsť tu môžete aj údaj o technológii jeho výroby a o tom, ako dlho víno dozrievalo v sude či vo fľaši.

Kvalita archívneho vína závisí od jeho pôvodu

Azda najviac vypovedajúcou je informácia o kraji a vinici, z ktorej bobule pochádzajú. Archívne vína v sebe totiž silno odrážajú charakter miesta, na ktorom bolo hrozno na jeho výrobu vypestované. Francúzština pre súbor lokálnych vlastností, ktoré výrazne ovplyvňujú kvalitu vína, dokonca používa špeciálny výraz – terroir. Stavte preto na víno z niektorej preslávenej vinárskej oblasti. Ak sa vyznáte vo vinárskych klasifikáciách, môže pre vás byť aj tento údaj pri výbere kvalitného archívneho vína kľúčový.

Tip: Veľmi kvalitné vína nájdete v Bordeaux. Ochutnajte niektoré zo slávnych archívnych vín, ktoré z tejto preslávenej francúzskej vinárskej oblasti pochádzajú.

Mimoriadne dobré vína pochádzajú z výnimočných ročníkov

Pri výbere kvalitnej fľaše archívneho vína sa môžete riadiť aj konkrétnym ročníkom. Dokonca aj rovnaké vína totiž môžu chutiť naprieč ročníkmi odlišne – záleží na tom, ako sa ktorý ročník „podaril“.

Dostupné sú tabuľky, ktoré vás prehľadne prevedú svetovými vinárskymi oblasťami v súvislosti s odborným hodnotením jednotlivých ročníkov. Majte však na pamäti, že skvelé vinobranie bielej odrody nemusí znamenať úspech aj pre modrú, aj keď ide o rovnakú oblasť.

Keď budete mať vybrané, u nás svojho ročníkového favorita nájdete ľahko. Archívne vína totiž máme podľa ročníkov prehľadne zoradené.

Miesto a rok pôvodu sú pre kvalitu vína zásadné.

Tip: Ročníkové archívne víno je skvelým narodeninovým darčekom. Jednoducho oslávencovi venujte víno z roku, v ktorom sa narodil. Rovnakým spôsobom môžete hru s číslami využiť aj na darček k výročiu, alebo dokonca na darček na poslednú chvíľu. Veľa inšpirácie nájdete v našej rubrike s tipmi na originálne darčeky v podobe archívnych vín.

Čo o kvalite vína prezradia vaše zmysly?

Fľaša archívneho vína už je vaša a etiketa sľubuje kvalitné víno? Teraz prichádza na rad praktická časť – samotná degustácia.

Pozor: Ešte predtým, ako víno nalejete do pohárov, pričuchnite si po odzátkovaní fľaše ku korku. Správne by ste mali cítiť ľahkú arómu vína, alebo nič. Ak cítite korkovinu, je to nesprávne. Také víno si nevychutnáte – bude totiž mdlé, prípadne bude cítiť zatuchlinou. Na vine je znehodnotenie vína, tzv. korkovitosť. V našom článku o rozpoznaní pokazeného vína sa dočítate, ako a prečo korkovitosť vzniká.

Dobré víno spoznáte podľa vône.

Spoznajte kvalitné víno podľa jeho farby a vône

Pred prvotným ochutnaním posúďte víno zrakom. Pohár podržte proti svetlu a mierne ho nakloňte. Kvalitné víno bude krištáľovo priezračné. Konkrétny odtieň závisí okrem odrody hrozna, technológie výroby a terroir, aj od veku vína. Čím je víno staršie, tým bude tmavšie. Staré červené víno tak môže mať odtiene hnedej, archívne biele až odtiene jantárové.

Teraz pri posudzovaní vína prichádza na rad aróma. Pohárom ľahko zatočte – vďaka kontaktu so vzduchom totiž vôňa vína zosilnie. Správne by ste mali cítiť iba pozitívne arómy. Archívne vína majú hneď niekoľko vrstiev vôní – vrátane špeciálnej roviny, ktorá vzniká dlhým dozrievaním v sude či vo fľaši. Táto terciálna aróma môže mať podobu najrôznejších orieškových tónov, alebo napríklad príjemných drevitých vôní. Kvalitné víno však bude mať svoju arómu vždy harmonicky vyváženú.

Ako pomôže dochuť rozpoznať dobré víno?

Ak je víno číre a jeho aróma je v dokonalej rovnováhe, smelo ho ochutnajte. Dúšok pred prehltnutím v ústach najskôr jemne pováľajte – prejde tak cez všetky chuťové poháriky. Kvalitné archívne víno nebude zvieravé a neucítite z neho alkohol. Rovnako ako v prípade jeho vône, aj chuť bude komplexná a viacúrovňová. Jednotlivé chuťové zložky budú v harmonickom súlade. Veľké víno vás jednoducho ohromí.

Kvalitné vína sú chuťovo vyvážené.

Že máte česť s kvalitným vínom, spoznáte aj podľa dĺžky dochuti. Čím lepšie víno, tým dlhšia chuť vám po ňom zostane na podnebí aj potom, čo opustilo ústa. Tie najkvalitnejšie vína môžu mať až minútu trvajúcu dochuť. Dochuť by však u kvalitného archívneho vína v každom prípade mala byť príjemná – určite nie horká či kyslá.

Tip: Víno vždy servírujte pri odporúčanej teplote. Práve teplota totiž výrazne ovplyvňuje chuť a vôňu. Prechladené víno si nevychutnáte, pretože príde k zníženiu termickej citlivosti v oblasti pier a na špičke jazyka. Ak je naopak víno príliš teplé, môže nad ostatnými zložkami vyniknúť alkohol. V prípade červeného archívneho vína je navyše jeho správna teplota dôležitá na vyniknutie tónov korenia a dreva. Nenašli ste odporúčanú servírovaciu teplotu na vinete? Preskúmajte náš článok o správnej teplote vína.

Ak hľadáte skutočne kvalitné archívne vína, nebojte sa staviť na tie veľké. Ochutnajte napríklad preslávené talianske Barolo – jedno zo 7 najslávnejších vín sveta. V našom článku o Barole vám dokonca predstavíme aj jeho výnimočne podarené ročníky, ktoré určite stojí za to vyskúšať.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi