Ako sa stal pápež vinárom: História Chàteauneuf-du-Pape
V južnom Francúzsku, na ľavom brehu rieky Rhône, leží malá dedinka. Pôvodne išlo o banícku dedinu menom Calcernier, v 14. storočí sa v nej však zapáčilo pápežovi Jánovi XXII. Ten si v malebnej slnečnej dedinke nechal vybudovať svoju letnú rezidenciu. Podľa jeho honosného sídla potom vznikol aj nový názov celej dediny Chàteauneuf-du-Pape, teda Pápežov zámok. A ten istý pápež sa zaslúžil aj o vznik prvých viníc v tomto kraji. A ako to bolo ďalej?
S pápežmi odišlo aj víno
Viniciam sa v kraji darilo, avšak hlavným a takmer výhradným odberateľom tamojšieho vína bol predovšetkým pápežský dvor. A tak bohužiaľ s odchodom pápežského dvora z francúzskeho Avignonu upadlo aj tunajšie vinárstvo. Nemalý podiel na tom mal určite aj príchod prvej svetovej vojny, v kombinácii s fyloxérou viničovou, ktorá v rovnakom období vinice napadla. Príliš veľa rán osudu naraz už sa vinárom v tom čase skrátka nepodarilo ustáť.
Našťastie pre nás ale nebol koniec vinárstva v malebnej dedinke definitívny. Po odoznení posledných dozvukov prvej svetovej vojny chytili miestni vinári druhý dych a s rozvojom trhu začalo opäť naplno rozkvitať aj vinárstvo v Chàteauneuf-du-Pape. Novej šance sa vinári ujali so všetkou silou a požiadali o spísanie jednotných podmienok na pestovanie vínnej révy v danom regióne.
Jednalo sa predovšetkým o zjednotenie minimálnej hladiny stupňa alkoholu a vymedzenie hraníc oblasti, kde bolo možné používať meno Chàteauneuf-du-Pape. Okrem zvýšenia kvality vín a dosiahnutia prestížneho postavenia značky tým okrem toho položili francúzski pestovatelia révy aj základný kameň vinárskeho systému appellation contrôlée, ktorý sa dodnes celonárodne využíva na ochranu tradičných názvov a značiek francúzskych poľnohospodárskych produktov.
18 odrôd v 1 Chàteauneuf-du-Pape
Keď sa povie Chàteauneuf-du-Pape, nenájdete azda jediného smrteľníka, ktorý by nevedel, o čo ide. Je to skrátka pojem známy azda po celom svete, nielen medzi milovníkmi vín. Možno trochu aj vďaka tomu, že sa povestné vinice nachádzajú blízko Provence, jedného z najnavštevovanejších miest Francúzska.
A práve tu sa rodí nezameniteľné víno, ktoré v kvalite ani v chuti v ničom nezaostáva ani za vínami z Bordeaux. Vyrába sa takzvaným kupážovaním, čo je vlastne miešanie niekoľkých odrôd vínnej révy dokopy. V prípade Chateauneuf-du-Pape je povolené zmiešať dokonca až 18 vybraných odrôd. Základnou odrodou je Grenache, ktorá sa mieša s odrodami:
- Syrah
- Grenache Noir
- Grenache Gris
- Bourboulenc
- Mourvedre
- Muscardin
- Clairette Rose
- Clairette Blanche
- Cinsault
- Roussanne
- Counoise
- Terret Noir
- Vaccarese
- Picardan
- Piquepoul Gris
- Piquepoul Blanc
- Piquepoul Noir
Veľa výrobcov to ale v súčasnosti nevyužíva a výsledné cuvée tvoria väčšinou zo zhruba 5 odrôd révy.
Silné vína, ktoré zrejú aj 2 generácie
V Chàteauneuf-du-Pape len zriedka narazíte na víno biele, nikdy na ružové. Väčšinu tunajšej produkcie teda tvoria vína červené s veľkým množstvom trieslovín, čo ich predurčuje na dlhý čas dozrievania. Kým dozrejú do svojej znamenitej plnej chuti a očarujúcej ovocnej vône, poležia si vo veľkých dubových sudoch 12 – 14 mesiacov. Niektoré vinárstva však nechávajú svoje vína dozrieť v sudoch aj niekoľko rokov.
Ich chuť najlepšie vynikne s červeným mäsom a syrmi, ale skvelo sa tieto vína dopĺňajú aj s výraznými chuťami olív alebo cesnaku. Presvedčte sa sami. Pripravte si poháre a chuťové poháriky. Stačí si len vybrať z legendárnych pápežských vín, ktoré už na vás čakajú v našom e-shope.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.