360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Ako otvoriť víno bez vývrtky?

jak otevřít víno

Zákerná otázka v nadpise článku možno už niekedy prišla na myseľ aj vám. Ocitli ste sa na cestách alebo v nečakanej situáci v spoločnosti dobrého vína, ale bez vývrtky? Je lepšie si v tej chvíli nechať zájsť chuť, alebo hľadať riešenie? Posúďte sami…

Najskôr trocha teórie na úvod. Víno môže byť okrem korkovej zátky uzavreté ešte niekoľkými spôsobmi. U mladých vín, ktoré sú určené na spotrebu do jedného roku, sú čím ďalej populárnejšie šróbovacíe uzávery – napríklad v Austrálii nájdete šróbovací uzáver u 85 % vín.

Variantom, ktorý pochádza zo zlatých českých ručičiek, je vinolok – zátka z českého skla. Stretnúť sa môžete aj so zátkou z plastu alebo so zorkom. Zvláštnym prípadom sú archívne vína, ktoré potrebujú dlho zrieť, a tak sa na ich zapečatenie používajú zátky len z toho najkvalitnejšieho, čisto prírodného korku, vyrábaného uznávanými firmami.

Na internete môžete nájsť niekoľko rád a návodov, ako si s otvorením vína poradiť aj bez vývrtky. Bez toho, aby sme vám ich odporúčali, pripravili sme pre vás prehľad tých najčastejších.

1. Ako otvoriť víno s domácim náradím

Kliešte a šróbik:

  • Zoberte šrób a krúživými pohybmi ho zavŕtajte do korku. Hornú časť nechajte vyčnievať.
  • Uchopte hlavičku šróbu do klieští a potiahnite. Vytiahnete šróbik hneď aj s celým korkom.

Kladivo a klinec:

  • Klinec zatlčte pomocou kladiva do korku. Pozor na to, aby ste nechali vyčnievať dostatočne veľkú časť.
  • Uchopte časť klinca nad korkom a čo najväčšou silou potiahnite.

2. Obujte sa do toho a otvorte víno topánkou

  • Vyzujte si topánku a položte ju na zem.
  • Potom do nej postavte víno dnom nadol.
  • Topánku aj s vínom zdvihnite tak, že budete jednou rukou pevne držať víno a druhou špičku topánky.
  • Teraz už do toho môžete udrieť. Topánku nasmerujte podrážkou k stene a niekoľkokrát s ňou silno udrite.
  • Nárazmi do steny sa zátka sama začne vysúvať. Keď už je približne v polovici cesty, môžete ju chytiť prstami a vytiahnuť.

3. Ako otvoriť víno bez vývrtky: kľúčom k úspechu je kľúč

  • Kľúč postavte na korok a zavŕtajte ho dovnútra. Začnite pri okraji fľaše a kľúč do korku vsunujte smerom k stredu tak, aby z hrdla netrčal kolmo nahor, ale aby bol našikmo.
  • Kľúčom začnite krúžiť v smere hodinových ručičiek. Najlepšie vám to pôjde, ak môžete kľúč pevne uchopiť za kľúčenku, krúžok alebo čokoľvek ďalšie, čo je k nemu pripojené.
  • Krúživé pohyby začnú korok uvoľňovať, a vy tak korok vyšróbujete z hrdla von.

Zatlačiť korok dovnútra? Častý, ale nesprávny spôsob, ako otvoriť víno

A čo skúsenosti z letných festivalov, kedy sme otvárali víno tak, že sme korok tupým koncom nejakého predmetu zatlačili dovnútra? Na to pri kvalitnom víne rýchlo zabudnite. Horná strana korku, ktorá bola v kontakte s okolím, môže byť zaprášená alebo iným spôsobom znečistená. Keď ju zatlačíte do vína, môžete znehodnotiť jeho chuť alebo arómu.

ako otvoriť víno bez vývrtky

Ako správne otvoriť víno

Že sa vám vyššie uvedené spôsoby otvárania vína veľmi nepáčia? Nám tiež nie, preto vám odporúčame používať vždy vývrtku, pákový otvárač alebo špecializovaný planžetový otvárač na víno. Posledný menovaný sa vám bude hodiť hlavne v prípade, že vás na stole čaká archívne víno.

Kým klasické vývrtky fungujú tak, že sa do korku zavŕtajú, otvárač s planžetami prichádza do styku so zátkou iba z jej vonkajšej strany – bez toho, aby ju narušil. Protiľahlé planžety sa zasunujú do priestoru medzi zátkou a fľašou a korok sa uvoľňuje postupným vyťahovaním.

V nasledujúcom článku Otvorte víno ako profesionál si ukážeme, ako na to. Ani práca s profesionálnymi nástrojmi nie je úplne ľahká.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi