Ako dekantovať víno?
Ste milovníkmi starších vín a premýšľate, ako degustáciu luxusného archívneho kúska posunúť ešte o niečo vyššie? Vyskúšajte pred podávaním víno najskôr dekantovať. V dnešnom článku si ukážeme, ako na to.
Prečo víno dekantovať? Pri dekantácii víno dýcha
Dekantácia je proces, pri ktorom sa víno nalieva do špeciálnej dekantačnej nádoby – tzv. dekantéra. Prečo by sa vína ale vlastne mali dekantovať?
- Dekantácia vína prebieha po usadení kalov na dne fľaše. Víno sa opatrne preleje, a tým sa víno zbaví kalov. Tie sú tvorené hlavne vyzrážaným farbivom a tanínmi. Nie je to však určite nič zlé ani škodlivé. Tieto sedimenty prirodzene vznikajú spolu so starnutím vína. Len málokto by ich však chcel piť spolu s vínom.
- Dekantáciou sa víno rozvinie, nadýchne a otvorí. Kyslík totiž vo víne otvára aromatické látky. Víno sa následne odmení krásne rozvinutými a harmonickými chuťami a vôňami.
- Stolovanie a zážitok z konzumácie kvalitného vína dosahujú vďaka dekantácii oveľa vyššiu úroveň.
Ako staré víno sa hodí na dekantáciu?
Lacnejšie, ovocné vína dekantovať nemusíte. Rovnako nedekantujte archívne kúsky, ktoré majú viac ako 20 rokov. Kontakt s takým množstvom vzduchu by nebol pre víno dobrý. Lepšie si ich vychutnáte, ak ich necháte nadýchnuť hneď v správne vybranom pohári na víno. Naopak plné, komplexné, nie také staré vína vám za dekantáciu poďakujú.
Vhodnosť dekantácie závisí aj od farby vína
- Biele a ružové vína: Názory o vhodnosti dekantácie v prípade bielych a ružových vín rozdeľujú odborníkov na dva tábory. Odporcovia dekantácie bielych vín upozorňujú na stratu sviežosti a ovocných tónov dekantovaného vína. V zásade sa však obe strany zhodujú na tom, že je vhodné dekantovať biele vína, ktoré dozrievali v barikových sudoch.
- Červené vína: väčšine červených vín prevzdušnenie naopak prospeje.
- Šumivé vína: Takisto v prípade šumivých vín sú závery jasné. Sedliacky rozum napovedá, že dekantácia by ich pripravila o bublinky. Šumivé vína teda nedekantujte.
Zaujímavosť: Keď už je reč o bublinkách – vedelil ste, že lyžička vložená do hrdla fľaše na udržanie bubliniek v šampanskom víne je mýtus? Lyžička nemá na obsah oxidu uhličitého vôbec žiadny vplyv. V samostatnom článku nájdete aj ďalšie zaujímavosti o víne.
Ako pri dekantácii vína postupovať?
- Fľašu pred plánovanou dekantáciou na deň až dva postavte, umiestnite do vertikálnej polohy, aby došlo k usadeniu kalov na dne fľaše.
- Karafu pred dekantáciou vypláchnite malým množstvom vína (tzv. zavínenie) – postačí zhruba pol deci. Vínom následne zatočte, aby sa rozlialo po stenách karafy. Potom ho vylejte. Tiež ho môžete preliať do pohára a overiť, či víno nie je pokazené (v našom článku sa dozviete, ako spoznať pokazené víno). Alebo môžete použiť špeciálne dekantačné sitko, cez ktoré zvyšok vína s usadeninou precedíte.
- Do karafy opatrne a pomaly nalejte víno – okrem zvyšku, v ktorom sú prítomné kaly. Ak chcete mať istotu, môžete víno prelievať nad zapálenou sviečkou. Lepšie tak uvidíte pohybujúcu sa usadeninu. Ak sa vám napriek tomu nejaký kal do karafy dostane, nezúfajte. Jej špeciálny tvar zamedzí tomu, že by ste kal rozliali do pohárov spolu s dekantovaným vínom.
- Vínom môžete v nádobe točiť, čo ešte viac pomôže prevzdušneniu. V závislosti od typu vína ho nechajte nejaký čas pred servírovaním v dekantačnej nádobe stáť.
- Pri rozlievaní vína do pohárov buďte obozretní. Radšej široké hrdlo karafy obaľte čistou utierkou.
Použitím dekantéra urýchlite proces prevzdušnenia, pretože sa víno dostane do kontaktu s vyšším obsahom kyslíka. Ak víno len otvoríte, napríklad špeciálnym otváračom, proces sa bude diať takisto, ale oveľa pomalšie.
Tip: Vína Syrah a Sangiovese dekantujte zhruba dve hodiny. Preslávené vína Barolo môžete dekantovať dokonca až tri hodiny.
Dekantér na víno vyberte dobre a doprajte mu správnu starostlivosť
Rovnako ako vhodnosť a dĺžka dekantácie, takisto dekantér na víno závisí od konkrétneho typu vína.
- Pre staršie červené vína použite užší dekantér.
- Pre ťažšie červené vína vyberajte dekantér so širokým dnom.
- Stredne plné červené vína dekantujte v stredne veľkej karafe.
- Ľahšie červené vína si vystačia s menším dekantérom, ktorý môžete vopred vychladiť.
Pri výbere dekantéra zoberte do úvahy aj jeho praktickú stránku. Cez sklo krištáľovo čírej karafy bez zdobenia na víno lepšie uvidíte. Ak si však potrpíte na luxus, môžete vyberať z neobyklých tvarov karafy.
A ako sa o svoj dekantér správne starať?
- Po použití karafu čo najskôr vypláchnite.
- Nepoužívajte na čistenie karafy saponát, zle by sa vám vymýval. Radšej použite trochu drveného ľadu so soľou. Touto zmesou v karafe opatrne zatrepte. Dobre poslúži aj obyčajná teplá voda, do ktorej dekantér ponoríte a škvrny od vína v nej necháte odmočiť.
- Existujú aj špeciálne oceľové guľôčky na čistenie karáf.
Tip: Ak nie ste majiteľmi dekantačnej karafy, poslúži vám na začiatok aj sklenený džbánik.
Vyskúšate si svoju prvú dekantáciu na niektorom luxusnom červenom víne z našej ponuky?
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.