360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Servírovanie vína: Aké víno k rybe alebo k husi

párování vína s jídlem

Snúbenie vína s pokrmami je umenie niekedy až na hranici alchýmie. Vyžaduje rad znalostí a skúseností, ktoré sa nedajú nijako obísť. Poďme spoločne nahliadnuť pod pokrievku šéfkuchárom aj someliérom a predstaviť si recept na párovanie vína s jedlom. Všetko začína niekoľkými základnými princípmi.

Kombinovanie vína a jedla môže byť zábavou aj hrou, ktorá má však jasne dané pravidlá. Na druhej strane by ste sa pri ňom nemali báť experimentovania a pokojne dať priestor svojej fantázii. Zachutila vám neobvyklá kombinácia, ktorú žiadne príručky neodporúčajú? Aj to sa môže ľahko stať a vôbec to nevadí! Ak vás však čaká zložitejšie servírovanie vína s jedlom prvýkrát alebo očakávate vzácnu návštevu, držte sa tradičných poznatkov.

Aké víno k jedlu alebo 5 tipov na úvod

  1. Výberom vína k jedlu sa snažíme dosiahnuť harmóniu chutí dvojakým spôsobom. Víno môžeme vybrať tak, že pôsobenie chutí vzájomne doplňujeme na základe podobnosti a násobíme, alebo ich naopak staviame do kontrastu a chute vyvažujeme. V praxi to potom vyzerá tak, že tučný pokrm môžeme podporiť výrazným suchým vínom, alebo ho zmierniť ľahším suchým vínom a nechať tak vyniknúť výrazný pokrm. Oboje môže byť správne.
  2. Rozhodovanie, aké víno k jedlu vybrať, vám môže uľahčiť vizuálna stránka pokrmov. Veľmi zjednodušene povedané – napovie vám aj farba jedla. Príkladom je biele mäso, napr. kuracie (servírované v jemnej úprave), svetlé omáčky, niektoré druhy syrov, ku ktorým vyberáme biele víno, a opakom mäso červené (nachystané vo výrazných podobách), pikantné klobásy a údeniny alebo napríklad divinové polievky, ku ktorým sa vo väčšine prípadov hodí červené víno.
  3. Ďalšie odporúčanie sa vzťahuje k ľahkosti a plnosti pokrmov. Tu vo všeobecnosti platí, že k ľahkým jedlám servírujeme ľahké biele vína a k ťažším a výdatným jedlám ponúkneme plnšie biele vína alebo červené vína. Korenené jedlá znesú výrazné, aromatické vína. Sladké pokrmy nestaviame do kontrastu, ale dopĺňame ich sladkým vínom.
  4. Často sa môže stať, že vás prekvapí rafinovanosť jedla alebo celého menu. Ako v tomto prípade postupovať? Najskôr sa pozrieme na zloženie jednotlivých pokrmov – mäso, zelenina apod. Následne prihliadneme ku koreniu a dôležitú úlohu hrá aj omáčka, ktorá dokonca rozhoduje o výbere vína pred mäsom (a to aj v prípade omáčok na cestoviny). Pri zeleninových šalátoch sa zase rozhodujeme podľa chutí v dresingu.
  5. Ak budeme ponúkať rôzne vína počas celého menu, mali by sme sa držať zásad, ktoré platia pre degustáciu vín. Pripomíname, že prednosť majú biele vína pred červenými, mladé pred vyzretejšími, ľahšie vína pred ťažšími a suché vína pred sladkými vínami. Zaujíma vás viac? Prečítajte si článok Ako degustovať víno ako someliér.

Posledný bonusový bod sa týka prípravy jedla a spôsobov, akými môžeme na prvý pohľad rovnakú surovinu ponúknuť ako rôznorodý pokrm. Práve to je tiež dôležitým krokom pre výber toho správneho vína. Čítajte ďalej…

Aké víno sa pije k rybám? Poradíme vám!

Príkladom k vyššie uvedenému sú rozmanité druhy a spracovanie rýb: od dusenej tresky po údenú makrelu. Na otázku „Aké víno sa hodí k rybe?“ tak môžete dostať rôzne odpovede. Vo všeobecnosti sa k rybám a darom mora hodia biele vína, sú ale výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Ak si totiž doprajete napríklad grilovaného tuniaka, môžete ho bez obáv skombinovať s ľahkým červeným vínom.

Pri morských rybách by ste sa mali vyhnúť vínam s vysokým obsahem trieslovín, lebo tie v kombinácii so soľou vyvolávajú v pokrmoch horkú chuť. Váhate, aké víno k sushi, krabiemu či krevetovému koktailu? Skúste suché biele vína s náznakom sviežosti, a nič nepokazíte! Tuniaka alebo lososa znamenite doplnia ružové a ľahšie ovocné vína.

Aké víno k lososovi?

Rozmanitosť chutí sa u lososa nezaprie. Párovať ho môžete ako s bielym, tak aj červeným vínom. Neplatí preto pri ňom pravidlo „biele k rybe a červené k mäsu”. Voľbou ľahkého červeného vína neurobíte chybný krok. Hlavne mladšie ročníky Rulandského modrého alebo Dornfelderu chuť lososa podčiarknu.

Lososa znamenite doplnia aj ružové a ľahšie ovocné vína. Z bielych vín stavte na Chardonnay, Sauvignon Blanc alebo Rizling. Na spestrenie chutí sa nebojte siahnuť po šampanskom – milo vás prekvapí bublinkami.

Aké víno ku kaprovi?

Ak sa zaujímate o to, aké víno sa hodí k rybe, určite premýšľate, aké víno vybrať ku kaprovi. Pri štedrovečernej večeri by nemalo chýbať suché alebo polosuché biele víno, ktoré pokrm doplnia. Správnou voľbou preto bude Rizling, Sauvignon alebo typicky šumivé víno.

Čo sa týka prípravy rybích pokrmov, odporúčame:

  • k surovým rybám suché šumivé alebo tiché biele víno,
  • k vareným rybám a dusenému bielemu mäsu – suché biele víno,
  • k vyprážaným a grilovaným rybám potom plnšie biele víno (alebo ľahké červené víno, ktoré sa hodí napríklad aj k úhorovi).
víno k syru

Blíži sa čas obľúbených husacích hodov. Aké víno k husi a ku kačke?

Aj keď hus aj kačka patria medzi hydinu, s pravidlami pre hydinové mäso pri nich nepochodíte. V tradičnej úprave ich totiž zaraďujeme do rovnakej skupiny ako napríklad baraninu, divinu či mäso pernatej zveri. Takže… Aké víno k husi servírovať? Pôjde o plné vyzreté červené víno s tým, že čím je mäso tmavšie a jeho úprava ťažšia, tým vyzretejšie víno zvolíme. Z odrôd sa ponúka Svätovavrinecké, Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré, Dornfelder alebo napríklad aj Cabernet Sauvignon.

Aké víno ku kačke? Podobne ako k husi aj ku kačke vyberáme červené víno s vyššou kyselinkou. Tá bude kompenzovať tento tučný pokrm. Z odrôd vínnej révy je Rulandské modré jasnou voľbou. Skúste dať šancu aj Rulandskému šedému alebo Svätovavrineckému. Možno vás príjemne prekvapia.

Aké víno k bravčovej panenke?

Bravčová panenka patrí podobne ako hus s kačkou medzi tučné jedlá. Aké víno podávať k bravčovej panenke sa však odvíja od jej úpravy a ochutenia. Ak bude panenka korenená a pripravená na grile, vyberte červené víno s vyšším obsahom alkoholu. Z odrôd vyberajte Rulandské modré, Cabernet Sauvignon alebo Dornfelder.

Možno dávate prednosť bielemu vínu a ani pri bravčovom mäse sa ho nechcete vzdať. Úplne v poriadku, pretože k pečenej bravčovej panenke môžete servírovať aj suché biele víno. Nestúpite vedľa so Chardonnay, Veltlínskym zeleným alebo Rizlingom.

Aké víno k syrom?

Pri výbere vína k syru sa musí mať človek na pozore. Môže sa stať, že budete mať v ústach horkú pachuť a gurmánsky zážitok bude fuč. Všeobecné zásady pre párovanie syrov k vínam znie:

  • Čerstvé syry párujte so sviežimi bielymi vínami.
  • Hutné a zrelé syry doplňte sladkými vínami.
  • Syry s bielou a modrou plesňou doplnia červené vína.
  • Polotvrdé až tvrdé syry servírujte so suchými bielymi vínami.
  • Kozie a ovčie syry kombinujte s ovocnými a ružovými vínami.
  • Aké víno k syrom je oveľa širšia a komplexnejšia téma. Ak vás zaujímá, aké víno patrí k vášmu obľúbenému syru, prečítajte si článok, ktorý popisuje konkrétne tipy na rôzne kombinácie.

Víno na tanieri: Tri rady na záver

Používate víno pri príprave daného pokrmu? Potom by malo byť kvalitné, pretože to isté by ste mali podávať aj pri následnej konzumácii.

K niektorým jedlám sa víno vôbec neodporúča. Sú to napríklad vajcia, zmrzlina, čokoládové polevy alebo pokrmy s obsahom octu.

K miestnej špecialite ponúknite miestne víno s príbehom a máte vyhrané!

Máte v podávaní vín k vybraným pokrmom trochu jasnejšie? Téma je samozrejme oveľa širšia a samostatnou kapitolou sú potom napríklad syry. Tešte sa zase niekedy nabudúce na blogu.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi