Napite sa burgundského vína a zažite gurmánske nebo
Keď sa povie Dijon, znalcom jedla po jazyku prebehne štipľavá chuť tunajšej značne pikantnej horčice. Nemenej preslávená je ale aj oblasť, ktorá mesto tejto pálivej delikatesy obklopuje. Slávny kraj syrov, vína a slimákov. Burgundsko.
Na ploche 31 600 kilometrov štvorcových sa o tento krásny kúsok zeme delí niečo cez milión obyvateľov. Celý kraj sa rozdeľuje na 4 sub-regióny, takzvané departmenty, fanúšikovia histórie v ňom môžu navštíviť 263 zachovaných románskych stavieb a preteká ním 1200 kilometrov riek. To najdôležitejšie ale preteká úplne inde. 1,3 milióna hektolitrov vína, ktoré sa tu za rok vyprodukujú, tvorí 3 % celkovej ročnej výroby Francúzska.
Burgundsko: Malá rozloha, veľký vplyv
Burgundsko je oproti ostatným vinárskym oblastiam oveľa menšie, ale medzi milovníkmi vína dominuje vďaka svojej pôde. Tzv. terroir je tu značne skloňovaným termínom, a to hlavne v spojení s vyššie položenými viničnými traťami, ktoré ponúkajú vápencové podložie a priestor na pestovanie Pinot Noir a Chardonnay. Z iných odrôd sa burgundské víno prakticky nevyrába. Aj napriek svojej už spomínanej malej rozlohe produkuje veľké a známe vína. Dlhoročnou konkurenciou Burgundska je rovnako preslávené Bordeaux a na tému, ktorý región vyrába lepšie víno, sa vedú vášnivé debaty. Posúdenie necháme na vás. Oba regióny majú podľa nás na konte skvelé vína. V súčasnosti máme v ponuke nasledujúce vína z Burgundska.
Rimania, mnísi a burgundská buržoázia
Región sa rozkladá od severného Auxerre po južný Lyon. Najslávnejšou oblasťou v Burgundsku je nepochybne Côte d’Or, čo v preklade znamená zlaté svahy. Zlato tunajšie vína nielen často získavajú na prestížnych súťažiach, ale v časoch minulých tiež zarábali šikovným obchodníkom. Keď vtedajšiu Gáliu v roku 51 pred n. l. dobyli Rimania, práve Burgundsko bolo jednou z prvých oblastí, ktorú navštívili. Aj napriek zachovaným nálezom keltských pokusov o pestovanie vína, to boli opäť Rimania, ktorí tunajšie vinárstvo posunuli na ďalšiu úroveň. Po naštartovaní agrikultúry vinárske žezlo ale prevzali duchovní predstavitelia.
Stredovek: Burgundské víno v izolácii
Okolo roku 910 začala zlatá éra výroby vína, keď sa rád Benediktínov zasadil o vybudovanie prvej väčšej vinice. V roku 1098 sa k nim pridali Cisterciáni, ktorí už v roku 1336 postavili najväčší, múrom obohnaný vinohrad pomenovaný Clos de Vougeot. V stredoveku sa kvôli povahe terénu burgundské víno príliš nevyvážalo a jediným možným spojením s okolitým svetom boli riečne cesty, ktoré sprostredkovávali export na väčšie vzdialenosti. Celá produkcia v období 14. a 15. storočia sa niesla v silne uzavretej nálade, kedy rod z Valois nariadil striktný zákaz dovozu a vývozu vín, ktoré neboli burgundské. To značne napomohlo rozkvetu tunajšieho vinárskeho priemyslu. 18. storočie následne prinieslo zvýšenie kvality ciest, čo otvorilo brány k obchodu. V tom čase šlo miestnym vinárom hlavne o zásobovanie lukratívneho parížskeho trhu, ktorý predstavoval značnú výzvu. Toto obdobie prinieslo tiež rivalitu medzi Burgundskom a oblasťou Champagne.
Burgundské víno priteká do Francúzska
Ďalším zlomom bolo v histórii tunajšieho vína pripojenie Burgundska k kráľovstvu Francúzska. To znamenalo opadnutie vplyvu cirkvi na produkciu vína a rozpredanie viníc tzv. buržoázii. Nasledujúca Veľká francúzska revolúcia v roku 1789 roztrhala väčšinu konexií medzi vinicami a takmer zašľapala tunajší priemysel do zeme. V časoch Napoleona III. sa podarilo zachovať najcennejšie viničné trate a blýskalo sa na lepšie časy. V roku 1855 vznikla na popud Napoleona III. slávna Bordeauxská klasifikácia vín, ktorá vyzdvihla dôležitosť burgundského vína a napomohla mu nadobudnúť opätovný vplyv.
Burgundské víno v období recesie
Ďalšia rana však prišla v podobe ekonomickej recesie v roku 1930 v závese s Druhou svetovou vojnou, ktorá donútila vinárov svoje hospodárstva opustiť, a napáchala tak značné škody. V roku 1950 sa situáciu podarilo stabilizovať, a práve vtedy vznikali paradoxne jedny z najlepších burgundských vín. Nasledujúce roky sa niesli v duchu rekultivácie a zlepšovania techník pestovania. Posledným míľnikom bolo obdobie medzi rokmi 1985 a 1995, ktoré znamenalo vynaloženie obrovského úsilia na vybudovanie celosvetovo preslávenej vinárskej oblasti. Toto úsilie sa oplatilo a súčasná obľuba tunajšieho vína je toho dôkazom.
Prestíž v každom hrozne
Celá vinárska oblasť sa delí do sub-regiónov (po francúzsky departmentov), ktoré sú synonymom pre precíznu vinársku prácu a skvelé ročníkové vína s vysokou hodnotou na trhu. Nájdeme tu ako svieže a ovocné vína biele, tak aj slivkové a aromatické vína červené.
Vrchol burgundskej prestíže: Côte d’Or
Tento department je nepochybne klenot Burgundska. Sú to dve oblasti (Côte d‘ Nuits a Côte d‘ Beaune) známe pod jedným súhrnným názvom. Tieto oblasti produkujú tie najdrahšie a najprestížnejšie vína Francúzska. Miestne vína sú typické svojou vôňou a chuťou po slivkách s tónmi dymu a čokolády.
Najznámejšie vinárstva:
- Romanée-Conti
- Clos de Vougeot
- La Tâche
- Richebourg
- Pommard
Luxusné biele vína z Chablis
Biele vína boli vo Francúzsku dlhý čas pomerne prehliadaným artiklom. Práve Chablis sa ale zaslúžilo o to, aby to tak nebolo. Tunajšie biele si tak pomaly, ale isto, vydobýva svoju zaslúženú pozíciu. Zaujímavosťou je fakt, že časté mrazy na viníciach nútia miestnych vinárov ku zvláštnym taktikám na záchranu révy. Niektorí sa snažia rastliny rôznzmi spôsobmi zahrievať a ďalší ich napríklad kropia vodou, aby bobule chránili vzniknutým ľadom. Vína z Chablis sú ovocné a svieže – vďaka sklonu svahov majú totiž dostatok potrebného slnka.
Najznámejšie vinárstva:
- Les Blanchots
- Bougros
- Les Clos
- Les Grenoullies
- Les Preses
Opomínaný juh Burgundska: Beaujolais
Na túto oblasť sa podkutí a hrdí Burgunďania pozerajú tak trochu s dešpektom. Kvalita miestneho vína ale potvrdzuje to, že je to iba podpichovanie ako v prípade Bratislavy a Košíc. Nájdeme tu totiž preslávené Beaujolais Nouveau, ktoré tretí novembrový štvrtok pravidelne vítame v našich pohároch. Vyrába sa z odrody Gamay a iba také má vo Francúzsku povolenie predávať sa hneď po dokončení procesu kvasenia.
Najznámejšie vinárstva:
- Brouilly
- Morgon
- Chiroubles
- Chénas
Prečítajte si viac o pestovaní vína vo Francúzsku v našom článku Francúzske vína od Champagne po Languedoc-Roussillion.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.