360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

História vína Soave

vinice so západom slnka

Biele suché víno Soave sa pestuje v okolí talianskych Benátok. Soave patrilo medzi prvé oblasti v Taliansku, ktoré kráľovský dekrét uznal ako vhodné na produkciu kvalitného vína. Pochutnávala si na ňom ako šľachta, tak aj predstavitelia cirkvy. V čom je chuť Soave taká výnimočná, že si získala obľubu po celom Taliansku? To sa dozviete v článku. 

História vína: Kedy vzniklo Soave? 

História vína Soave siaha až do čias starovekého Ríma. Mestečko Soave bolo vtedy dôležitým centrom, pretože ležalo pozdĺž trasy via Postumia. Táto cesta spájala Aquileiu s prístavným mestom Janov.  

Soave v preklade znamená jemný alebo nežný a je odvodené od latinského slova „Suavis“. Podľa iných zdrojov však názov mohol vyplynúť z názvu severského kmeňa Svevi, ktorý kedysi oblasť Benátska obýval. Pôvod názvu vína sa opiera aj o legendu, podľa ktorej víno Soave spomenul vo svojich spisoch Dante Alighieri v období svojho vyhnanstva vo Verone. 

Stredovek: Sláva vína Soave 

Víno Soave bolo obľúbené aj medzi cirkevnými a štátnymi predstaviteľmi. Napríklad jeden z ministrov v roku 503 n. l. označil Soave ako biele víno získané z vybraného hrozna s krásnou belosťou, ktorá sa zdá byť vytvorená z bielej ľalie. Dobré víno si táto oblasť zachovala aj v 16. storočí. Vinice vo Verone vtedy navštívil dvorný znalec benátskeho vína, ktorý prehlásil, že mestečko Soave je ako „suavissima” alebo príjemný kraj, bohatý na dobré vína

Novovek: Oficiálne talianske víno 

Podobne ako ostatné vinárske oblasti sa aj Benátsko potýkalo so škodcami vínnej révy a plesňami. Takmer všetky kríky vínnej révy boli zdecimované, ale o 10 rokov neskôr sa vinári znovu pustili do výsadby. Rok 1931 znamenal pre Soave veľký úspech, pretože sa stalo oficiálnou vinárskou oblasťou a prvým oficiálnym talianskym bielym vínom v rámci zjednoteného Talianska.  

archívne fľaše vína od prachu

Víno Soave: Prísne podmienky  

Víno Soave sa väčšinou vyrába zo 100 % odrody Garganega. Podľa pravidiel musí obsahovať aspoň 70 % tejto odrody a zostávajúcich 30 % môže tvoriť miestna odroda Trebbiano di Soave alebo Chardonnay. Navyše je ale povolené, aby do spomínaných 30 % vinári pridali 5 % inej odrody. Ich zoznam sa obmedzuje na tie, ktoré sú pre oblasť Verony schválené. Je to Pinot Blanc, Pinot Grigio, Riesling a Sauvignon. 

  • Garganega je jedna z najstarších talianskych odrôd, pretože sa na kopcoch Soave pestuje najmenej tisíc rokov. Chuť jej hrozna je jemná. Môžete cítiť biele kvety, mandle alebo marhule.  
  • Trebbiano di Soave je chúlostivá odroda, od ktorej sa kedysi upúšťalo. Dnes sa ale vracia, a ak sa vo výslednom Soave objaví, spoznáte ju podľa sviežosti, ktorú výslednému vínu dodáva. 

1977 Barolo M. Mascarello & Figli

NA SKLADE

1954 Gattinara Cantine Diver

NA SKLADE

1970 Brunello di Montalcino Poggio Alle Mura

NA SKLADE

1955 Barolo Fontanafredda

NA SKLADE

2000 Recioto della Valpolicella Trabucchi

NA SKLADE

1970 Barolo M. Mascarello & Figli

NA SKLADE

1961 Barolo Barile Giovanni

NA SKLADE

1984 Chianti Santa Cristina

NA SKLADE

1995 Chianti Castelgreve

NA SKLADE

1975 Chianti Casenuove

NA SKLADE

Pôdne zloženie v oblasti Soave 

Oblasť Soave je veľmi rozličná. Západnú a strednú časť viníc tvorí vápenec, kým stredovýchodné údolie pokrývajú vulkanické horniny. Na niektorých miestach sa oba typy pôdy miešajú. 

  • Lávové podložie tvorí veľkú časť viníc. Vďaka sopečnej činnosti sa vo viniciach vyskytujú pôdy s rôznou farbou – od šedej cez žltú až po červenkastú. Vína z tohto podložia sú voňavé, svieže a majú vyššiu kyslosť. 
  • Vápencové podložie vzniklo hromadením dnešných skamenelín v podobe morských živočíchov a mušlí. Víno Soave z tejto oblasti je známe pre tóny exotického ovocia, kvetín a citrusov. 

Ochutnajte Soave 

Víno Soave z najlepšieho hrozna zreje až 20 rokov. Komplexnú a bohatú chuť tohto zlatožltého vína môžete skúsiť prostredníctvom nášho e-shopu. Vyberte si aj darčekové balenie, vďaka ktorému môžete fľaše vína Soave otvárať postupne a porovnávať, ako sa chuť s vekom vyvíja

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi