Ako sa prejavuje alergia na látky nachádzajúce sa vo víne a ako ju riešiť?
Alergia na alkohol sa prejavuje podobnými príznakmi, ako je to pri bežnej alergii – tŕpnutie, opuch, vyrážka a problémy s dýchaním. Ak vás zaujíma, prečo alergia na látky vo víne vzniká a ako si pri nej pomôcť, prečítajte si náš článok.
Alergia na zložky nachádzajúce sa vo víne sa síce objavuje zriedka, ale existuje. Najčastejšie sa s ňou môžu stretnúť astmatici alebo ľudia, ktorí sú na niektoré potraviny citliví.
Ako vzniká alergia na látky nachádzajúce sa vo víne?
Alergia na látky nachádzajúce sa vo víne vzniká, ak ich naše telo nie je schopné odbúrať. Príčina toho neleží teda vo víne samotnom. Ktoré látky to sú?
- Histamín – vzniká pri fermentácii a môže spôsobiť alergickú reakciu. Histamín je bežnou zložku ľudského tela, ktorá ovplyvňuje krvný tlak alebo prenáša nervové vzruchy. Niektorí ľudia ale nemajú dostatok príslušného enzýmu, ktorý histamín štiepi.
- Siričitany – používajú sa ako konzervanty a môžu vyvolať astmatický záchvat alebo iné alergické reakcie. V porovnaní s červeným vínom sa v bielom víne vyskytujú siričitany vo väčšom množstve.
- Prímesy – problém môžu predstavovať obilniny, korenie alebo byliny, ktoré sa do alkoholu pridávajú.
Tip: Prečítajte si článok o tom, prečo sú siričitany vo víne dôležité.
Ako sa alergia na tieto zložky prejavuje?
Ak pijete alkohol, môžete sa stretnúť s pocitom tepla alebo so sčervenaním pokožky. Je to normálna reakcia. Príčinu preto nehľadajte v alergii, ale v rozšírení ciev. Pozor by ste si naopak mali dávať, ak sa u vás objavia nasledujúce príznaky. Tie už totiž znamenajú alergiu na látky nachádzajúce sa vo víne.
- vyrážka, svrbiaca pokožka
- opuch perí, jazyka alebo končatín
- tŕpnutie v ústach
- problémy s dýchaním
- zrýchlený tep
- bolesť hlavy
- nevoľnosť a vracanie
- anafylaktický šok
Ako riešiť alergiu na látky, ktoré sú vo víne?
Ak máte alergiu na složky, ktoré sa nachádzajú vo víne, mali by ste ho vyradiť zo svojho jedálnička. U každého sa ale citlivosť na alkohol líši. Môže sa preto stať, že budete piť víno celý večer a žiadne príznaky nezaznamenáte. Naopak pri pive vás začne svrbieť pokožka po prvnom dúšku. Dôležité je teda vypozorovať, aký druh alkoholu pre vás nie je ten pravý.
Tip: Ak budete chcieť otestovať, čo vášmu telu nerobí dobre, jeden večer nemiešajte alkohol. Vyberte si vždy jeden druh, ktorý budete po celý čas piť. Následne vyhodnoťte, aké množstvo si môžete dopriať, kým sa u vás príznaky prejavia. Alebo či sa danému alkoholu musíte vyhnúť úplne.
Potravinová alergia – prvá pomoc
Miernu alergickú reakciu dokážete zastaviť pomocou antihistaminík. Ak sa ale stretnete so závažnejším prípadom potravinovej alergie, zavolajte záchrannú službu a postupujte podľa pokynov, ktoré vám dajú. Aj v tomto prípade môžu stav alergika zmierniť antihistaminiká v podobe tabliet alebo injekčné pero s adrenalínom. Ak je dotyčný silný alergik, mal by pero aj lieky mať pri sebe.
Rada na záver
Alergia na zložky nachádzajúce sa vo víne je síce vzácna, ale môže sa objaviť v akomkoľvek veku. Hlavné je skúšať, aký druh vína u vás vyvoláva alergickú reakciu. Ak budete mať časté alebo závažné prejavy, radšej vyhľadajte lekársku pomoc.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.