Rodinné vinárstvo Champagne Bouché: Výnimočné šampanské v súlade s prírodou
Pravé šampanské je jemné, elegantné a harmonické. A presne také vyrába vinárstvo Champagne Bouché už po štyri generácie. Ak sa chcete dozvedieť, ako vzniká a čo všetko je treba na jeho výrobu, začítajte sa do nášho článku.
Champagne: domov perlivého zlata
Vinárska oblasť Champagne leží na severovýchode Francúzska, kde vládne vysoká vlhkosť vzduchu. Kriedová pôda, ktorá je v tomto regióne bohato zastúpená, odvádza prebytok vody od vínnej révy, ale zároveň jej ponecháva rozumnú mieru vlhkosti. Táto kombinácia dodáva šampanskému jeho typickú chuť.
Vinárstvo Champagne Bouché rozkvitá už štyri generácie
Vinárstvo Champagne Bouché je rodinné vinárstvo, ktoré vzniklo v roku 1920. Jeho zakladateľom bol Abel Bouché, prastarý otec súčasného majiteľa, ktorým je Nicolas Bouché. Ten sa snaží, aby to, čo vybudovali jeho predkovia, naďalej rozkvitalo. Jeho otec José rozšíril vinice a starý otec Pierre v roku 1945 začal vyrábať vlastné šampanské.
Vo svojich viniciach Nicolas pestuje tri odrody vínnej révy. Prvou je biele Chardonnay, ktoré zaberá 40 % plochy. Ďalšími sú červené Pinot Noir (alebo Rulandské modré) a Pinot Meunier. Obe červené odrody sa rozprestierajú na 30 % plochy viníc.
V čom je šampanské od vinárov Bouché unikátne?
Vinárstvo Champagne Bouché si zakladá na výrobe kvalitného šampanského, ktoré necháva dozrievať najskôr v sudoch alebo tankoch a potom minimálne štyri roky vo fľašiach. Unikátnosť šumivého vína podľa Nicolasa Bouché spočíva aj v kombinácii troch faktorov: hrozna, rôznych lokalít a ročníkov. Ideálny výsledok potom vinárstvo dosahuje okrem iného aj kupážou.
Časť vína dozrieva v dubových sudoch
Champagne Bouché necháva časť vína dozrievať v nerezových tankoch a časť v dubových sudoch. Sudy používa aj desiatky rokov – opätovným používaním totiž sudy prestávajú vínu odovzdávať výrazné tóny dreva. Vďaka tomu sudy pomôžu mikrooxidácii vína, ale neovplyvnia jeho chuť.
Tip: Prečítajte si, aký vplyv má na víno dozrievanie v sudoch.
Ako prebieha kupáž v Champagne Bouché?
Každý rok sa vinárstvo zameriava na miešanie troch odrôd vínnej révy tak, aby zachovalo rovnakú kvalitu a chuť, ktorú jeho zákazníci očakávajú. Podľa Nicolasa Bouché len miešanie zaručí, že kvalita perlivého vína bude dostatočná a chuť komplexná.
- Chardonnay dodáva elegantné tóny, kyselinku a sviežu chuť.
- Pinot Noir je ľahké červené víno, ktoré láka svojou ovocnosťou a decentnou korenitosťou.
- Pinot Meunier je odroda Pinot Noir, ktorá zanecháva zaguľatený dojem a ovocnú chuť.
Rok čo rok sa Champagne Bouché snaží o vyvážené chute, a preto mieša rovnaké podiely vín. Prihliada však aj na špecifiká, a ak chuť nie je dostatočne harmonická, pridá Chardonnay alebo Pinot Noir.
Remuáž: Čo to je a ako prebieha?
Champagne bouché používa pri výrobe svojich vín klasickú metodu tzv. Méthode Champenoise. Súčasťou tejto metódy je aj remuáž. Tá má za cieľ zbaviť šampanské kalov usadených na dne. Fľaša je vo zvislej polohe otáčaná za účelom dostať kvasničné kaly do hrdla.
Pôvodne sa remuáž robila ručne, ale v súčasnosti sa často používajú kovové kocky, ktoré šetria čas a otáčajú fľaše automaticky. Do tejto konkrétnej kocky zo Champagne Bouché, ktorá je na obrázku, sa vojde 500 klasických fliaš alebo 200 fliaš veľkosti magnum. Champagne Bouché tento proces robí desať dní.
Ručnú remuáž, ktorá je oveľa náročnejšia, Champagne Bouché používa iba pri výrobe vína svojho prémiového radu Saphir.
Champagne Bouché je udržateľné vinárstvo
Podobne ako u iných vinárstviev, aj vinárstvo Champagne Bouché stavilo na udržateľnosť pri výrobe vína a ochranu životného prostredia. Základom je rešpekt k prírode a striedaniu ročných období. Aké kroky vinárstvo podniká na udržanie zdravého životného prostredia?
- Používa menej fertilizátorov – za posledných desať rokov znížilo ich spotrebu dokonca o 50 %.
- Vo viniciach sadí stromy, a tým podporuje biodiverzitu.
- Víno plní do fliaš, ktoré sa vyrábajú len desať kilometrov od vinárstva. Tým prispieva k nižšej spotrebe pohonných hmôt.
- Používa etikety a škatule, ktoré sú z recyklovaného materiálu.
Vinárstvo sa pýši dvomi certifikátmi, ktoré potvrdzujú, že víno vyrába v súlade s prírodou. Prvým je HEV (High Environmental Value), ktorý je zárukou, že víno pochádza z udržateľného poľnohospodárstva, ktoré dodržiava tie najprísnejšie podmienky pre biodiverzitu, ochranu rastlín, používanie hnojív a spotrebu vody. Druhým je certifikát udeľovaný priamo regiónom Champagne, ktorý vo voľnom preklade nesie názov Udržateľné podnikanie v Champagne.
Champagne Bouché: Aký má prístup k siričitanom?
Siričitany sú pre vinárov tak trochu kontroverznou témou. Na jednej strane majú veľa pozitívnych účinkov, na druhej strane môžu potlačiť prirodzenú chuť a arómu vína. Preto platí, že by víno malo siričitany obsahovať – ale len nevyhnutné minimálne množstvo. Aj majiteľ vinárstva Champagne Bouché hovorí, že je potrebné siričitany pridávať, pretože zabraňujú oxidácii vína. Jeho šumivé vína obsahujú len do 30 mg/l, čo je výrazne menej, ako sa bežne používa. Nicolas Bouché sa navyše zaviazal množstvo siričitanov aj naďalej znižovať. Jeho vína si tak zachovávajú svoju chuť a arómu v maximálnej možnej miere.
Ochutnajte poklad Champagne: Šampanské od Nicolasa Bouché
Šampanské víno z rodinného vinárstva Champagne Bouché zreje vo fľašiach najmenej štyri roky. Okúsiť jeho delikátnu a elegantnú chuť môžete prostredníctvom nášho e-shopu. Objednať ho môžete aj ako darček, ktorý zaručene urobí radosť. V takom prípade odporúčame víno vložiť do darčekovej drevenej kazety a pridať môžete aj osobné prianie. Aké vína v ponuke nájdete?
Cuvée Saphir
Cuvée Saphir je šampanské pre naozaj špeciálne okamihy. Ucítite v ňom arómu kandizovaného ovocia, maslového pečiva a medu. Chuť je bohatá s plným telom. Vyniká svojou vyzretosťou, eleganciou a jemnosťou, a to prevažne vďaka tomu, že v pivniciach zrelo minimálne desať rokov. Vzniká miešaním odrôd Chardonnay (75 %), Pinot Noir (20 %) a Pinor Meunier (5 %).
Ročníkové Champagne Millésime
Millésime je harmonickou kombináciou Chardonnay (50 %) a Pinot Noir (50 %). Šesť rokov zrelo na kvasinkách, čo sa v ňom odráža v podobe bohatého a komplexného buketu. Aróma sa pýši vôňou kandizovaného ovocia a medu, doplnenou tónmi pečeného toastového chleba. Šampanské už na prvý pohľad pôsobí luxusne: je sýto žlté, s jemnými bublinkami a svetlou a nadýchanou penou.
Darčekové balenie troch šampanských vín
Chcete niekomu urobiť radosť? Dajte mu možnosť degustovať tri rôzne vína z jedného vinárstva. Každé z nich je jedinečné, takže obdarovaný bude mať možnosť porovnávať ich chute a arómy. Balenie obsahuje Champagne Bouché Cuvée Saphir, Champagne Bouché Cuvée Resérvée a Champagne Bouché Rosé.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.