Vinárstvo na úpätí vulkánov: Tenuta di Corte Giacobbe
Talianska vinica Tenuta di Corte Giacobbe je trochu netradičná: nachádza sa totiž na svahoch dvoch vyhasnutých vulkánov. V pôde stále nájdete pozostatky lávy a sopečného popola. A práve preto je tunajšie terroir neobvykle bohaté na minerály, ktoré vínu prepožičiavajú charakteristickú arómu. Pozadu nezostáva ani plná a výrazná chuť, kvôli ktorej sú miestne vína vyhlásené.
Z vinice k Benátkam a ešte ďalej
Vinice Tenuta di Corte Giacobbe ležia na pomedzí dvoch talianskych provincií, Verony a Vicenzy. Sopky, na ktorých svahoch stoja, sa volajú Calvarina a Crocetta a spoločne vytvárajú vulkanický komplex, ktorý je jednou z najvýznamnejších dominánt veronskej krajiny. Terasovité vinice sa prelínajú s bohatými porastmi akácií, ktoré hroznu poskytujú prirodzenú ochranu. Keď prekonáte prevýšenie 500 metrov a vyšplháte sa na jeden z vulkánov, naskytne sa vám dychberúci pohľad do okolitej krajiny. Na východe dokonca zazriete prekrásne Benátky.
Čo nájdete v pôde
Terajšie zloženie miestnej pôdy je dôsledkom vulkanických erupcií pred 40 miliónmi rokov. Vo vápencovom podloží sa nachádzajú lávové čadiče a tufy, šedočierne horniny vzniknuté konsolidáciou sopečného popola. Práve tie sú zdrojom minerálov, vďaka ktorým je víno z Tenuta di Corte Giacobbe také preslávené.
Slnko a chlad spolu tvoria dokonalé hrozno
Vinice sú orientované na juh, čo hroznu zabezpečuje dostatok slnečného svetla aj tepla. Hroznu prospieva aj prudké striedanie teplôt – severotalianske dni sú totiž výnimočne horúce a noci zase výnimočne studené. „Teplotné rozdiely majú pozitívny vplyv na kyslosť hrozna. V priebehu teplého dňa hrozno zreje a vytvára si štruktúru. Počas chladnej noci zase získávajú sviežosť,” vysvetľuje Francesca, spolumajiteľka vinárstva.
Okrem toho sa vinice nachádzajú v pomene vysokej nadmorskej výške a révu neustále ovieva chladný prúd vzduchu, ktorý si k nej razí cestu z neďalekých Álp. „Pre hrozno sú to ideálne podmienky,” hovorí Francesca.
História vinárstva: Od zakladateľa Augusta po súčasnosť
Tenuta di Corte Giacobbe vyrába víno už po tri generácie. „Sme rodinné vinárstvo, ktoré založil môj dedo Augusto v roku 1934,” rozpráva Francesca. Rodina pôvodne pochádza z Benátska, kde sa nachádza práve vinica Tenuta di Corte Giacobbe, ale vlastní tiež ďalšie dve vinárstva: Tenuta Montecchiesi a Dal Cero in Valpolicella. V súčasnosti vedie vinárstvo už tretia generácia rodiny Dal Cero: Francesca a jej dvaja bratia, Nico a Davide. Každý z nich má na starosti jednu oblasť vinárstva. Davide vyrába víno – stará sa o vínne pivnice, assemblage a ďalšie náležitosti. Nico má na starosti predaj v Taliansku a Francesca sa stará o export.
Čím je víno z Tenuta di Corte Giacobbe také špeciálne?
Dobrých talianskych vín je nespočetne. Prečo si vybrať práve to od rodiny Dal Cero? Výnimočným aspektom ich vín je zachovanie charakteristík, ktoré hrozno získalo vo vulkanickej pôde. Vína sú vďaka tomu svieže a bohaté na minerály.
Rodina pri výrobě používa dva spôsoby zrenia. Ľahšie vína, ako napríklad Soave Tenuta di Corte Giacobbe, necháva dozrievať v oceli, ktorá vínu dodáva svieže charakteristiky. Na druhej strane vína určené na archiváciu, ako napríklad Soave Runcata alebo Amarone, zrejú v dubových sudoch. Cez dubové drevo totiž do vína preniká kyslík. Dubové tóny sú potom zreteľné aj v chuti vína.
„Naše vína majú jedinečný štýl, spočívajúci predovšetkým v unikátnom zložení pôdy a klimatických podmienkach. Oproti ostatným vínam majú väčšiu sviežosť, viac minerálov a tóny exotického ovocia. Veľmi dôležitá je pre naše víno aróma, ktorú sa pri výrobnom procese snažíme zdôrazniť,” popisuje Francesca.
S ohľadom na prírodu a tradície
Vinárstvo síce nevlastní oficiálnu BIO certifikáciu, jeho filozofiou je však výroba vína v súlade s prírodou. Rodina preto na ošetrovanie viníc používa len minimum chemikálií a výhradne prírodné hnojivá. „Vo vinici sami žijeme, takže je to aj v našom vlastnom záujme,” dodáva Francesca.
Exkluzívne vína z exkluzívneho vinárstva
Vinárstvo Tenuta di Corte Giacobbe na svahoch vulkánov pestuje štyri odrody vínnej révy: Garganegu, Durello, Chardonnay a Pinot Grigio. Z tých potom vyrába vynikajúce vína:
- Soave Tenuta di Corte Giacobbe,
- Soave Runcata,
- Pinot Grigio,
- Pinot Grigio Ramato,
- Brut Metodo Classico
- a Cuvée Augusto.
Najúspešnejším vínom z produkcie vinárstva je Soave, a to v oboch jeho variantoch. Poďme si ho predstaviť.
Jedno vinárstvo, dve rôzne Soave
Vinárstvo ponúka dva rôzne druhy Soave: Soave Tenuta di Corte Giacobbe a Soave Runcata. Prvé menované je ľahšie, viac svieže a ovocné. Soave Runcata je oproti tomu výraznejšie a komplexnejšie. Výborné sú obe.
Soave je bohaté na chute a vône
Soave Tenuta di Corte Giacobbe je typické svojou bohatou arómou. Ucítite z neho zrelý melón, pomaranče, jazmín a harmanček, doplnených tónmi rozmarínu a sena z horskej lúky. Chuť je vyvážená, pretrvávajú v nej tóny melóna a citrusov, zakončené nádychom mandlí. Víno je presýtené minerálmi, ktoré sa v ňom nachádzajú vďaka vulkanickému pôvodu terroir.
Soave Runcata sa vyrába z odrody Garganega, ktorá rastie v najvyššie položených častiach vinice, vďaka čomu je veľmi výrazné a komplexné. V bukete ucítite bohatú vôňu akácií a mandľových kvetov, s tónmi šalvie a rozmarínu. Výrazné sú minerálne charakteristiky. Víno v sebe má aj tóny dubu, pretože zreje v dubových sudoch.
Períbeh Soave od zberu po otvorenie fľaše
Zber hrozna určeného na výrobu Soave Tenuta di Corte Giacobbe začína v polovici septembra. Vinári z Tenuta di Corte Giacobbe hrozno zbierajú ručne, aby sa plody nepoškodili a zostala zachovaná ich štruktúra. Po krátkej kryomacerácii víno fermentuje v oceľových nádržiach a následne 4 – 5 mesiacov zreje v oceľových nádržiach.
„Kryomacerácia je výrobný proces, pri ktorom víno prudko ochladíte. Vďaka tomu si zachová sviežosť a arómu,” vysvetľuje Francesca.
Soave Runcata sa zbiera o niečo neskôr, obvykle v obktóbri. Zber prebieha tiež ručne, a to hneď dvakrát. Pri prvom zbere vinári vyberú len bobule, ktoré už sú zrelé, a tie zvyšné nechajú ešte chvíľu dozrievať, kým ich pozbierajú pri druhom zbere. Vďaka tomu je zachovaná maximálna kvalita všetkých plodov. Víno následne 12 mesiacov zreje v dubových sudoch s objemom 20 hektolitrov. Potom ďalších osem mesiacov odpočíva vo fľašiach.
Od roku 2021 súčasťou prestížnej Cru
Cru je oficiálnym označením vinice, ktorá opakovane produkuje výborné víno. V roku 2021 ho získala aj vinica Roncà-Monte Calvarina, na ktorej Tenuta di Corte Giacobbe svoje hrozno pestuje.
Prečítajte si, ako funguje klasifikácia európskych vín.
Soave sa hodí na archiváciu
Soave je výborné ihneď, zároveň je to ale víno s veľkým potenciálom na archiváciu. Preto odporúčame počkať si na vývoj terciálnych chutí a arómy a ešte niekoľko rokov s otvorením fľaše počkať. Vinárstvo Tenuta di Corte Giacobbe garantuje možnosť Soave archivovať minimálne 20 rokov. To však neznamená, že víno musíte zamknúť do pivnice. Fľašu môžete otvoriť kedykoľvek v priebehu archivácie, a ak si ich zadovážite viac, môžete postupne sledovať, ako víno v priebhu času dozrieva.
Ako Soave servírovať?
Soave Tenuta di Corte Giacobbe výborne poslúži ako aperitív, lahodne ale chutí aj v kombinácii s ľahšími prvými chodmi – bielym mäsom, rybami a zeleninou. Ideálna servírovacia teplota je medzi 10 a 12 °C.
Soave Runcata sa potom hodí k sofistikovanejším pokrmom, ako je krémové rizoto, krab alebo údený losos. Servírovať by ste ho mali vychladené na 12 – 14 °C.
Pre koho sa Soave hodí ako darček?
Soave je ideálne ako darček. Darovať ho môžete svojim blízkym, ktorým urobíte radosť hneď dvakrát – raz pri darovaní, druhýkrát za niekoľko rokov pri otvorení. Zároveň je to ale prestížne víno hodné ktoréhokoľvek obchodného partnera – bolo totiž ocenené najvyšším talianskym hodnotením vín Tre bicchieri, ktoré udeľuje časopis Gambero Rosso v katalógu najlepších talianskych vín.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.