Prívlastkové víno: Delenie vín podľa cukornatosti
O vínach s prívlastkom ste už určite niečo, alebo dokonca veľa počuli. Niet divu. Prívlastkové víno patrí k tomu najkvalitnejšiemu, čo vám môžu vinári ponúknuť. Poďme sa pozrieť na ich druhy a to, ako zapadajú do systému triedenia vín celkovo. Začíname!
Značenie a druhy vína (nielen) na Slovensku
Víno môžeme rozdeliť do skupín a podskupín podľa rôznych kritérií. Patrí medzi ne napríklad základná kategorizácia: tiché víno, likérové víno, šumivé víno, perlivé víno či čiastočne skvasený hroznový mušt (u nás známy ako burčiak).
Prihliadnuť môžeme aj k zvyškovému cukru a tiché vína rozdeliť na suché, polosuché, polosladké a sladké. Ani delenie podľa farby nie je také jednoduché… Viete, že okrem červeného, bieleho a ružového vína existuje napríklad aj víno oranžové?
A mohli by sme ešte chvíľu pokračovať, ale pôjdeme hlavne k téme článku, ktorou je delenie vín podľa kvality.
Na Slovensku využívame tzv. germánsky systém značenia vín, ktorý je založený na určovaní kvality vín podľa cukornatosti (používa sa napríklad aj v Česku, v Nemecku a v Rakúsku).
Oproti tomu románsky alebo apelačný systém, ktorý uprednostňuje napríklad Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, stavia na kontrole pôvodu hrozna a regulácii úrody. U našich susedov, v Česku, sa takto označujú vína originálnej certifikácie – VOC, o ktorých si môžete prečítať v článku zaoberajúcom sa pojmom terroir.
Víno podľa kvality – od stolového po akostné s prívlastkom
Podľa slovenského vinárskeho zákona rozlišujeme u tichého vína nasledujúce akostné triedy v súvislosti s minimálnou vyzretosťou hrozna (označenie v jednotke ⁰NM) použitého na výrobu vína.
- víno (kedysi aj stolové víno) – 13 ⁰NM
- regionálne víno – 15 ⁰NM
- akostné víno: odrodové – 16 ⁰NM
- akostné víno s prívlastkom, na ktorého rozdelenie sa pozrieme v ďalšom texte
Čo znamená značka ⁰NM v praxi? Označuje cukornatosť vína v prepočte: jeden stupeň NM = jeden kg prírodného cukru v 100 l hroznového muštu. Meranie sa robí vo vylisovanom mušte a používajú sa na to normované muštomery.
Okrem cukornatosti sa pri týchto vínach sleduje pôvod hrozna (od krajiny EÚ až po tuzemské podoblasti), odrody a ich miešanie, lokalita výroby, výnosnosť vinice a ďalšie parametre, ktoré sa spolu so zvyšovaním kvality vína sprísňujú. Pravidlám podliehajú aj údaje (označovánie vína), ktoré nájdeme na etikete.
Akostné vína s prívlastkom alebo 8 schodov do sladkého neba
Prívlastkové víno musí spĺňať niekoľko kritérií. Pri jeho výrobe môže byť použité iba tuzemské hrozno z jednej vinárskej podoblasti (z vinice pre akostné víno, ktorej výnos nesmie prekročiť 12 t/ha). Tu sa musí aj samotné víno vyrobiť. Akostné vína s prívlastkom môžu obsahovať maximálne tri odrody vínnej révy a nesmie sa u nich zvyšovať cukornatosť muštu.
Zatriediť také víno môže iba Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia, ktorá overuje jeho odrodu, pôvod, cukornatosť, hmotnosť a splnenie ďalších požiadaviek na výrobu.
Prívlastkové víno sa podľa cukornatosti a spôsobu výroby ďalej delí na:
- Kabinetné víno – 19 ⁰NM, ľahšie víno určené na dennú spotrebu, ktoré sa veľmi príjemne pije.
- Neskorý zber – 21 ⁰NM, víno z hrozna v plnej zrelosti, ktoré má často výrazný odrodový charakter.
- Výber z hrozna – 23 ⁰NM, najčastejšie polosladké biele vína vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, ktoré sa získa zo starostlivo vyberaných strapcov.
- Bobuľový výber – 26 ⁰NM, sladké, plné a extraktívne vína často z ručne vyberaných prezretých strapcov hrozna, z ktorého boli ručne odstránené nezrelé alebo poškodené bobule, vhodné napríklad na slávnostné príležitosti.
- Ľadové víno – 27 ⁰NM, víno s vysokým zvyškovým cukrom, hrozna sa zbiera ručne pri mraze aspoň -7 °C a zmrznuté musí zostať aj pri lisovaní.
- Slamové víno – 27 ⁰NM, víno vyrobené z dobre vyzretého hrozna, ktoré je sušené na slame či rohožiach z rákosia (alebo voľne zavesené) minimálne tri mesiace po zbere, má nižší obsah alkoholu a vďaka biochemickým zmenám zaujímavý charakter.
- Cibébový výber – 28 ⁰NM, vína z prezretých a zaschnutých bobuliek-hrozienok (cibéb) alebo hrozna napadnutého ušľachtilou plesňou, sladké a vzácne vína so stredným obsahom alkoholu.
- Hrozienkový výber – 28 ⁰NM, víno je vyrobené len z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna
TIP na záver: Zaujímá vás výroba vína z viacerých hľadísk? Prečítajte si na našom blogu ďalšie informácie!
Dostali ste chuť na naozaj kvalitné víno? Skúste archívne víno, ktoré si môžete vychutnať sami, alebo ho darovať ako darček k významnej príležitosti.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.