Osem odtieňov červenej: Základné druhy červeného vína – 2. časť
Hovorí sa, že dobré červené víno si najlepšie vychutnáte s priateľmi. Červené má tiež povesť vína, ktorému je potrebné pri skúmaní chutí a vôní venovať dôkladnú pozornosť a nemálo času. Bohato vám to však vráti. Viete, aké sú jeho najznámejšie odrody a čo je na nich zaujímavé? Dočítate sa ďalej!
V prvej časti seriálu zameranom na červené víno sme si predstavili odrody Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Frankovka a Merlot. Dnes prehľad uzavrieme druhou štvoricou. Zoznámte sa, prosím:
5. Modrý Portugal
Trochu z histórie: Modrý Portugal by vás mohl lehce zmást svým jménem, jeho původ je však neznámý. Skutečnost, že je tato odrůda rozšířena v celém Podunají, vede některé úvahy o jeho vzniku do této oblasti.
Modrý Portugal v číslach: Na Slovensku sa vo väčšej miere tradične pestuje v malokarpatských Orešanoch a v okolí Skalice. V susednej Českej republike sa Modrý Portugal pestuje skoro všade, zaberá takmer 4 % z celkovej plochy viníc. Obľúbený je tiež v Rakúsku, Nemecku a ďalších vinárskych krajinách.
Komu bude chutiť? Každému, kto ocení ovocné a kvetinové tóny (fialky, pivónie) a menej trieslovinovú chuť. Pri dozrievaní sa môže objaviť aj vôňa sena.
S čím si ho dopriať? Modrý Portugal je ľahšie víno a hodí sa k mnohým pokrmom: k talianskej kuchyni, studeným misám či pečenej hydine.
Čo ste možno nevedeli: Víno by sa malo piť mladé, rýchlo vyzrieva, a nie je proto vhodné na archiváciu. V Česku sa tiež používa na výrobu svätomartinských vín. Pri dobrom dozretí a spracovaní hrozna býva harmonické, aj keď mu chýba plnosť náročnejších odrôd. Často sa preto sceľuje najmä so svätovavrineckým a modrou frankovkou, ktoré sú chuťovo výraznejšie.
6. Rulandské modré (Pinot Noir)
Trochu z histórie: Kolískou vína je najpravdepodobnejšie Burgunsko, odkiaľ pochádzajú prvé zachované záznamy o tejto odrode, datované už zo 4. storočia a skôr.
Rulandské modré v číslach: Na Slovensku sa pestuje na ploche cca 230 ha a do listiny registrovaných odrôd bolo zapísané v roku 1941. Okrem Francúzska má svoje miesto v Nemecku, Taliansku, ale nájdeme ho takmer na celom svete.
Komu bude chutiť? Vyznávačom bohatých, a napriek tomu jemných chutí, ktorí môžu ucítiť tóny lesného či kôstkového ovocia. Vo vyzretejšom víne potom aj dymové tóny.
S čím si ho dopriať? Červené víno tejto odrody si vychutnáte pokojne samotné, ale aj s jahňacím alebo baraním mäsom, plesňovými či polotvrdými syrmi.
Čo ste možno nevedeli: Medzinárodne používaný názov pre Rulandské modré je Pinot Noir. Táto odroda patrí k trom z vyvolených, z ktorých je možné vyrábať francúzske šampanské vína.
7. Svätovavrinecké
Trochu z histórie: Odroda Svätovavrinecké patrí do širšej rodiny odrôd Pinot a pochádza najpravdepodobnejšie z Alsaska. V polovici 19. storočia sa rozšírila do Nemecka a odtiaľ aj do susedných krajín.
Svätovavrinecké v číslach: Na Slovensku zaberá 5,5 % plochy všetkých vinohradov, čím sa radí po Frankovke modrej na druhú miesto medzi modrými odrodami. .
Komu bude chutiť? Svätovavrinecké červené víno poteší chuťové a čuchové bunky typickou šťavnatou arómou, ktorá pripomíná sušené slivky, lekvár, višne aj škoricu či sušené ovocie ako také.
S čím si ho dopriať? Tak napríklad s bravčovým mäsom, k zverine, gulášu alebo k syrom s intenzívnou chuťou. Nesklame ale ani s husacím či kačacím mäsom.
Čo ste možno nevedeli: Názov tejto odrody je odvodzovaný od toho, že na sv. Vavrinca – teda 10. augusta – sa začína v južnom Francúzsku hrozno tejto odrody sfarbovať. Svätovavrinecké sa tiež spracováva na ružové vína.
8. Zweigeltrebe
Trochu z histórie: Zweigeltrebe je vyšľachtená odroda z roku 1922, ktorá pochádza z rakúskeho Klosterneuburgu a vznikla krížením odrôd Svätovavrinecké a Frankovka.
Zweigeltrebe v číslach: V Rakúsku je aktuálne najrozšírenejšou modrou odrodou, ďalej ju nájdeme v Maďarsku, Nemecku alebo napríklad Švajčiarksu. U nás tvorí cca 0,5 % plochy vinohradov.
Komu bude chutiť? Tomu, kto ocení červené víno voňajúce po višniach a iných bobuľovinách, ktoré má korenitú chuť s podielom lesného ovocia – v mladom víne hrubšiu, dozrievaním sa zjemňuje.
S čím si ho dopriať? Chybu neurobíte v kombinácii s tmavým mäsom, ako je hovädzie, odporúča sa ale aj bažant alebo akostné tvrdé syry.
Čo ste možno nevedeli: Z odrody Zweigeltrebe sa vyrába aj rosé. Réva často poskytuje hrozno vhodné do prívlastkových vín.
Ešte niečo navyše:
Výroba červeného vína je zaujímavý proces, o ktorom by sme vám niekedy radi napísali viac. Ako si ale kvalitné červené víno nepokaziť pred samotnou konzumáciou? Pred podávaním je dôležitá predovšetkým teplota červeného vína, a preto pripomíname, že pre väčšinu červených vín je ideálny rozsah 14 – 16 °C, s odchýlkami pre ľahké červené vína 13–15 °C a ťažšie červené vína 16 – 18 °C.
V našej ponuke nájdete archívne červené víno, v ktorom sa rozvíjajú takzvané terciálne chute a vône, odlišné od tých primárnych. Vznikajú predovšetkým chemickými procesmi pri dozrievaní vína vo fľašiach. Z ovocných tónov sa môžu napríklad premeniť na pečené ovocie. Vznikajú ale aj nové vône – podhubie, tlejúce lístie – alebo zvláštne chute, napríklad hľuzovkové.
Výberové vína. Vo vašom e-maile.
1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.
Odoslaním e-mailu súhlasíte s Podmienkami ochrany osobných údajov.