360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Brunello di Montalcino kradne srdce. Viete prečo?

brunello di montalcino víno

Drahí výletníci, práve ste pricestovali do jedného z najobľúbenejších miest Talianska. Do jeho vinárskeho srdca – Toskánska. Namiesto úchvatných pamiatok ponúka aj úchvatné víno. Dáta si pohár červeného?

Zhruba 80 km od Florencie sa nachádza malebná lokalita nazývaná Montalcino, ležiaca v údolí Val di Clava. Kopcovitá oblasť, ktorej centrum je opevnené stredovekými hradbami, neponúka iba jeden pohár vína. Ponúka veľa viníc, z ktorých Brunello di Montalcino, alebo ak chcete skrátene Bruno, pochádza.

Kvalita Brunella má svoju cenu

V roku 1980 bolo Brunello di Montalcino spoločne s vínom Barolo zaradené medzi prvé vína v najprestížnejšej talianskej kategórii DOCG. Cena sa logicky odvíja od kvality a Brunello býva označované ako jedno z najdrahších a najlepších červených vín Toskánska.

Špecifickým znakom tohto vína je, že sa vyrába výhradne v okolí mestečka Montalcino. A viete, že Toskánsko patrí medzi prvé tri najobľúbenejšie vinárske regióny? Toskánsko je jednoducho výhra. Ukradne vám srdce nielen chuťou vína, ale aj okolitou scenériou.

Sangiovese, 100 % základ Brunella di Montalcino

Toskánska dedinka Montalcino, rozprestierajúca sa na kopci, je preslávená odrodou Sangiovese (v preklade „krv Jupitera“). Do Brunella sa používa iba táto ručne zbieraná odroda a zaradením do kategórie DOCG garantuje jej stopercentné zastúpenie. Modrosť bobulí, ktorá obopína vinice až k samotnému nebu, je známa už od stredoveku. Ale k prvým modernizáciám došlo oveľa neskôr.

Nie je to iba Brunello, ktoré sa pýši odrodou Sangiovese. Varianty tejto odrody sa používajú ako základ ďalších červených talianskych vín, napríklad aj jedného významného talianskeho skvostu – vína Chianti.

Zaujímavosťou je, že víno dozrieva o týždeň skôr ako napríklad Chianti, ktoré sa nachádza neďaleko. V Montalcine totiž vládne jedna z najteplejších a najsuchších klím z celého Toskánska.

Dve mená, jedno slávne víno

S Brunellom di Montalcinom sa spájajú dve mená – Clemente Santi – toskánsky farmár, a jeho vnuk Ferruccio Biondi-Santi. Na začiatku to bol onen farmár, ktorý izoloval odrodu Sangiovese, vypestoval jednoodrodové víno a skrátil dobu jeho zrenia. Najskôr sa to totiž malo tak, že v dubových nádobách zrelo viac ako desať rokov. Na dnešné parametre je to nepredstaviteľný čas. Jeho vnuk bol zase prvý, kto v roku 1888 uviedol na trh modernú verziu tohto vína.

Brunello di Montalcino ochutnáte najskôr za 4–5 rokov

V súčasnej dobe víno dozrieva vo veľkých sudoch zo slavonského dubu oveľa kratší čas. Do predaja sa dostáva najčastejšie do 5 rokov po zbere.

Ideálne podčiarkne chuť pečeného či grilovaného červeného mäsa a vytvorí luxusnú gurmánsku romancu. Chuťovo najlepšie dospeje Brunello v archíve, kde môže poležať ďalších 5 až 10 rokov.

Mladšie, ale tiež charizmatické víno Rosso di Montalcino, sa na rozdiel od Brunella môže predávať už 1 rok po zbere.

Či už ste odborník, alebo začínajúci degustátor vín, odporúčame spoznať krásy Toskánska na vlastnej koži a užiť si tamojšie pivničky a prírodu. Kým si ale naplánujete cestu, vyberte si v našom archíve vín Brunello di Montalcino.

Chcete si prečítať viac o vínach? Spísali sme pre vás napríklad článok o kráľovi vín: preslávenom Barole alebo o „veľkom horkom“ Amarone.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi