360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

6 odtieňov bielej: Naznámejšie druhy bieleho vína

najznámejšie druhy bieleho vína

Výborne osvieži počas horúceho popoludnia, dokáže spríjemniť vlahý večer. Hlavne v lete to je vyhľadávaný alkoholický nápoj. Áno, reč je o bielom víne. Prvé zmienky o jeho výrobe sú staré už 7 000 rokov. Spoznajte jeho najpopulárnejšie odrody.

Bielé víno a jeho podoby: Obľúbené odrody

Veltlínske zelené

Jeho pôvod hľadajme pravdepodobne v Rakúsku, kde je v súčasnosti pestované takmer na polovici celkovej plochy viníc. Víno si najlepšie vychutnáte mladé, preto sa väčšinou nehodí na archiváciu. Hrozno sa používa aj na výrobu šumivých vín. Vyskúšajte ho napríklad s predkrmami alebo tvrdými syrmi.

Rizling rýnsky

V minulosti nie veľmi obľúbená odroda, pochádzajúca z nemeckého Porýnia, sa dostala na výslnie vďaka náhode. Víno bolo pestované v zmiešaných výsadbách s ranejšími odrodami. V dôsledku jeho skorého zberu nemalo príležitosť predviesť svoje výnimočné vlastnosti. Za svoju súčasnú slávu vďačí oneskorenému povoleniu na zber hrozna. Značná časť bobúľ bola pri zbere už napadnutá ušľachtilou plesňou. Tým stúpla cukornatosť hrozna, z ktorého vzniklo perfektné víno. Odrode nevadia jarné ani zimné mrazíky. Hrozno sa preto výborne hodí na výrobu ľadových vín.

Rulandské biele

Odroda, ktorá pochádza z Francúzska, nesie vo väčšine zahraničných vinárskych oblastí svoj pôvodný názov Pinot blanc. Z dôvodu skorého rašenia je náchylná na jarné mrazíky. Je vhodná na tvorbu výberu z hrozna a používa sa ako surovina na výrobu šumivých vín. Víno si vychutnajte s výraznejšími paštétami alebo s údeným mäsom. Vynikajúce je tiež ako aperitív.

Zaujímavosť: S bielou farbou vína je často spájané aj známe perlivé víno z Champagne. Aj keď môžete naraziť aj na červené šampanské, biele výrazne prevláda.

biele víno

Sauvignon

Sauvignon pravdepodobne pochádza z francúzskeho vinárskeho regiónu Bordeaux alebo z vinárskych oblastí na Loire. Ako naznačuje francúzsky názov „sauvage“, po francúzsky „divoký“, odroda bola v čase vzniku názvu považováná za selekciu divokej révy.

Zaujímavosť: Podľa legendy bol francúzsky kráľ Henrich IV. Navarrský ako dojča pri plači tíšený vínom z odrody Sauvignon, ktorým mu jeho dedo potieral pery. Táto zaujímavá metóda mohla prispieť k tomu, že sa kráľ v dospelosti stal veľkým vyznávačom tejto odrody.

Sancerre, jeden z najznámejších Sauvignonov na svete, je výborným príkladom vína, ktoré je tesne späté s pôdou, na ktorej rastie. V rovnomennej oblasti sa totiž nachádzajú hneď tri typy pôdy a vína často vznikajú ako cuvée.

Tramín červený

Je to jedna z najstarších odrôd. Geneticky je podobná voľne rastúcej lesnej réve. Vďaka dlhej dochuti je Tramín červený podávaný najčastejšie pri vzácnych príležitostiach – na bežnú spotrebu vyberajte radšej menej aromatické odrody vína. Vďaka svojej neobvyklej chuti a aróme sa Tramín červený ako jedno z mála vín hodí k silne korenenému jedlu.

Zaujímavosť: Ľudoví liečitelia používali Tramín na liečbu horných dýchacích ciest.

Chardonnay

Svetovo populárna biela odroda pochádza z francúzskeho vinárskeho regiónu Burgundsko. O jej obľúbenosti svedčí fakt, že ju nájdete na všetkých kontinentoch a v takmer každej európskej krajine. Vína z odrody Chardonnay sa často výborne hodia na dlhé dozrievanie.

Tip: Ochutnajte Chablis, slávne víno z odrody Chardonnay. Tieto kvalitné vína sú cenené pre svoju nezameniteľnú chuť.

Menej známe, ale preslávené biele vína

Niektoré druhy vín na pultoch supermarketov bežne nenájdete, ale aj tak by vašej pozornosti nemali uniknúť. Často sa nepestujú tak hojne ako najpreslávenejšie odrody, pretože sú citlivejšie na zloženie pôdy a rozmary počasia, ich chute ale patria k tomu najlepšiemu, čo môžete nájsť.

Sauternske vína slavne dezertné vína z Bordeaux z odrôd Sémillon, Sauvignon Blanc a Muscadelle. Hrozno napadá takmer každý rok mikroskopická huba, latinsky Botrytis cinerea. Bobule sa menia na cibéby a dosahujú vysokú cukornatosť pri zbere. Vína Sauternes sú známe pre svoju sladkosť, ktorou oplývajú vďaka vysokému zvyškovému cukru po predčasne zastavovanej fermentácii.

Delenie bieleho vína podľa zvyčkového cukru

V súvislosti s vínom môžeme hovoriť o cukornatosti hrozna a zvyškovom cukre. Pojmom cukornatosť označujeme množstvo cukru, ktorý obsahuje vylisovaný mušt z hrozna. Prečítajte si viac v samostatnom článku o delení vína podľa jeho cukornatosti.

Zvyškový cukor je cukor, ktorý nebol spotrebovaný kvasinkami počas kvasenia vína. Podľa množstva jeho obsahu vo vínach ich delíme na suchá, polosuché, polosladké a sladké.

Suché víno obsahuje maximálne 4 gramy zvyškového cukru na liter. Najčastejšími odrodami na jeho výrobu sú Sauvignon či Rizling rýnsky.

Polosuché víno bude obsahovat maximálne 12 gramov zvyškového cukru na liter. Na jeho výrobu sa často používa Tramín červený.

Polosladké víno obsahuje až 45 gramov zvyškového cukru na liter.

Sladké víno, ako už asi tušíte, obsahuje viac ako 45 gramov zvyškového cukru na liter. Vyrába sa zo sladkého, dlho zrejúceho hrozna. Typickým predstaviteľom je preslávené tokajské víno.

Zaujíma vás, podľa akých kritérií môžeme vína ešte deliť? Zistite to v našom samostatnom článku o delení vína.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi